Voorafgaand aan het congres Toekomst van het Betalingsverkeer, dat dit jaar op 16 juni plaatsvindt, spreken we met UL Transaction Security over de verwachting voor de toekomst van het betalingsverkeer, de rol van de banken en de rol van UL Transaction Security zelf.
Het betalen heeft anno 2015 een nieuw stadium bereikt. We hebben het er al jaren over. In Nederland zijn diverse initiatieven opgestart om betalen op de mobiel mogelijk te maken. En ook in de rest van de wereld zien we deze ontwikkeling. Consortia van banken, mobiele netwerken en recent Apple Pay en Google’s HCE die het initiatief nemen om betalen met je mobiele telefoon mogelijk te maken. Waarom is dit zo populair? Onze mobiele telefoon is een verlengstuk geworden van onszelf. Gingen we vroeger de deur niet uit zonder portemonnee, nu zijn we niets zonder onze telefoon. En service providers maken hier graag gebruik van. Slim, want de klant vraagt hier ook om. Betalen wordt ineens gezien als iets leuks, iets positiefs, niet meer als iets vervelends. Het betalen met de mobiel zelf is misschien niet eens zo bijzonder, maar dat alles in een zit, dat maakt het zo gemakkelijk.
Waarborgen van veiligheid
De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren maakt ook een stuk meer mogelijk. Waren banken en mobiele netwerken eerder nog van elkaar afhankelijk om mobiele services op de markt te brengen, tegenwoordig kan ieder voor zich beginnen met het uitstippelen van een mobiel betalen project. Veiligheid van de service staat nog steeds hoog in het vaandel. Echter zijn er tegenwoordig meer opties om de veiligheid te waarborgen, vanuit software en hardware perspectief. Het is aan de service provider zelf om de risico’s onder de loep te nemen. En hier komt UL om de hoek kijken.
UL begeleid bedrijven bij de juiste keuze voor hun project implementatie. Vragen als risico management, time-to-market, gebruiksgemak en markt bereik komen aan bod om de juiste route te kiezen. UL levert kennis op het gebied van veiligheid van nieuwe technologie (denk aan tokenization, gegevensopslag in de cloud), maar ook op het gebied van standaarden. Aan welke voorwaarden moet men voldoen? En hoe kan de oplossing worden gecertificeerd? Tot slot moet men er zeker van zijn dat de mobiele betalingsservice ook daadwerkelijk werkt. Het testen van de implementatie is daarom van cruciaal belang. UL helpt bedrijven tijdens deze stappen om zo een technisch kloppend interoperabele implementatie in goede banen te leiden.
De toekomst van het betalingsverkeer
De beweging rondom het betalingsverkeer bieden volop kansen voor de toekomst mits alle facetten rondom veiligheid en toevoegingen voldoende uitgestippeld zijn. Een uitdaging? Dat zeker. Maar dat wij in de toekomst met onze virtuele betaalpas gaan betalen is een ding dat zeker is.
UL Transaction Security is aanwegzig op het congres Toekomst van het Betalingsverkeer, dat dit jaar op 16 juni plaatsvindt. Al meer dan 16 jaar hét congres in Nederland waar jaarlijks meer dan 200 betaalexperts samen komen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector.