114 miljoen euro privacyboetes in EU

Europese landen hebben tot nu toe voor 114 miljoen euro aan privacyboetes opgelegd. Dit blijkt uit een inventarisatie van advocatenkantoor DLA Piper.

Het betreft boetes die sinds 25 mei 2018 zijn uitgedeeld onder de Europese privacywet GDPR, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

HagaZiekenhuis

Frankrijk legde de hoogste boete op. Google moest van de Franse privacy-autoriteit 50 miljoen euro betalen. Duitsland deelde in totaal 24,5 miljoen euro aan boetes uit. In Oostenrijk gaat het om sancties van totaal 18,1 miljoen, in Italië 11,6 miljoen, in Bulgarije 3,2 miljoen en Spanje 1,4 miljoen. In Nederland heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) slechts één boete opgelegd: 460.000 euro aan het HagaZiekenhuis in Den Haag.

British Airways en Marriott

British Airways kan waarschijnlijk een boete van 183,4 miljoen pond verwachten. Hotelketen Marriott zal mogelijk eveneens nog een boete opgelegd krijgen, ter hoogte van 99,2 miljoen pond. Beide organisaties is nalatigheid verweten, omdat ze data van hun klanten niet goed genoeg hadden beschermd. Hackers konden daardoor de gegevens van miljoenen klanten inzien.

Bron: Informatiebeveiliging Nederland

Zorg voor een optimaal Privacybeleid in jouw organisatie!

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), verplicht alle overheidsinstellingen en bedrijven die zich toeleggen op extra privacygevoelige activiteiten, om een Data Protection Officer (DPO) / Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan te wijzen. Ook voor andere organisaties is de aanwijzing van een DPO een verstandige keuze. Leer tijdens de opleiding Data Protection Officer in 4 dagen je (nieuwe) functie als DPO/FG goed vorm te geven.

Bezoek de website

Implementatie en werken volgens de wet

De cursus praktische toepassing AVG & Uitvoeringswet UAVG geeft je praktijkgerichte uitleg over de werking van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je leert stap voor stap hoe je vanuit de AVG dient om te gaan met privacyvraagstukken, hoe je kennis deelt en informatie uitwisselt zonder hierbij inbreuk te maken op de privacy.

Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Customer experience management is tegenwoordig essentieel

Customer experience management is essentieel om relevant te zijn en blijven voor klanten. Financiële organisaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *