Het verlammende effect op de Europese privacyverordening volgens Mr. dr. Ulco van de Pol

De hele NSA affaire met de onthullingen van Snowden hebben een heleboel mensen, niet alleen in Nederland, wakker geschud en wel doortrokken van het belang van: wat gaat hier om ons heen gebeuren, maar het heeft ook een verlammend effect, zo van: ja het gebeurt toch, ondanks alle spelregels die we hebben, Amerika is supermachtig. De politici houden zich heel erg gedeisd en wat je dan heel erg sterk ziet is: we hebben allemaal strikte regels. Op het nationaal congres komt ook weer de nieuweEuropese privacyverordening aan de orde en dat is allemaal heel mooi en aardig, maar als er intussen power play wordt gespeeld door geheime diensten, dan krijgt iedereen iets van: heeft het allemaal wel nut en dat heeft een verlammend effect.

Bekijk de het volledige interview met Mr. Dr.Ulco van de Pol

We zullen heel sterk rekening moeten houden met de enorme effecten van digitalisering. Die maken het mogelijk om over heel veel mensen gelijktijdig informatie vast te leggen, te analyseren, te profileren. De techniek overheerst als je niet oppast heel sterk de wet en de digitalisering zal in de komende periode wat dat betreft op gespannen voet komen te staan met de juridische mogelijkheden.

De deelnemende organisaties, en daar reken ik zowel bedrijven als de overheden mee, moeten er sterk rekening mee houden dat er één ontzettend belangrijk aspect is en dat is vertrouwen. Op het moment dat het vertrouwen van de burger of van de consument wegzakt en een afluisteraffaire van de NSA of drones of een actuele discussie over de bonuskaart van Albert Heijn maakt dat burgers en consumenten gaan twijfelen of ze wel vertrouwen kunnen stellen in bedrijven, in de overheden, dan ben je echt weg, want vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard en dat zal een uithollend effect hebben.

Ik denk met name dat de professionals naar het congres Dataprotectie en Privacy moeten komen, die in bedrijven en bij de overheid dagelijks te maken hebben met dataprotectie en privacy. Er zijn ongekende mogelijkheden om ook de burger meer service te bieden. Er zijn ongekende mogelijkheden om meer op handhavingsgebied op te treden, maar er moeten echt strakke spelregels bij in acht worden genomen. De privacy verordening van Europa komt aan de orde en een aantal praktisch voorbeelden, dus in die zin vind ik het echt een aanrader.


Alles weten over de stand van zaken rondom de Europese Privacy Verordening en de (inter)nationale gevolgen? Bezoek het congres Dataprotectie en Privacy.

Over Layla Orsouw

Bekijk ook

‘Bedrijfsjurist: marathonloper wordt sprinter’

Als de wereld verandert, moet het recht mee – en dus ook de bedrijfsjurist. Anton-Pieter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *