Het compliance beleid legt vast welke methodiek je aanhoudt om risico’s te beheersen en hoe je voldoet aan wet- en regelgeving. Risico’s zijn complexer, transparanter en oneerlijker geworden, waardoor de uitdagingen voor bestuurders toenemen. Social media is een van deze uitdagingen, tegenwoordig zijn de mensen hierop onderzoeker, OM, jury en executeur tegelijk. De nuance verdwijnt hierdoor uit het publieke debat. Perceptie en snel scoren met nieuws lijkt belangrijker dan de feitelijke, genuanceerde waarheid.
Het belang van een compliance beleid
Compliance gaat over de naleving van wet- en regelgeving, zoals arbeids-, gezondheids-, milieu-, belasting-, en financiële regelgeving. Organisaties moeten zich aan deze regels houden, om te garanderen dat ze op een ethische en verantwoorde manier handelen. Zij beschermen zichzelf hiermee tegen juridische gevolgen, financiële sancties en reputatieschade. Een compliance beleid omvat ook ethische normen en waarden, zoals:
- Eerlijkheid
- Transparantie
- Verantwoordelijkheid
Belangrijke aspecten van compliance
Organisaties moeten rekening houden met verschillende aspecten van compliance. Ten eerste moeten ze de wet- en regelgeving begrijpen. Hiervoor is betrokkenheid van juridische- en compliance experts vereist. Ten tweede moeten organisaties een compliance cultuur hebben. Goed gedrag zit hierdoor ingebakken in het DNA van de organisatie en is het niet langer een onderwerp van gesprek. Ten derde moeten organisaties regelmatig controleren of ze voldoen aan wet- en regelgeving.
De uitdagingen voor bestuurders
Een compliance beleid gaat over integer, verantwoord handelen. Fouten maken hoort nou eenmaal bij ondernemen; er is geen waardecreatie zonder risico’s. De directie stelt de risk appetite vast, ofwel wat verantwoorde risico’s zijn. Bestuurders worden echter steeds sneller en harder afgerekend op fouten, zelfs als deze onvermijdbaar of niet verwijtbaar zijn. Aandeelhouders verwachten namelijk voorspelbaarheid. Dit beïnvloedt vervolgens de risicobereidheid van bestuurders, die steeds vaker persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Angstcultuur in de organisatie
Het feit dat bestuurders steeds vaker persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, zorgt voor een angstcultuur in alle managementlagen. Fouten maken mag niet meer, of ze mogen in ieder geval niet bekend worden. Het leidt tot méér aandacht voor integer gedrag en voor (wettelijke) compliance. Een compliance beleid stelt bestuurders in staat om hun aandacht weer te richten op ondernemen: kansen benutten.
Uitdagingen van compliance
De maatschappij verwacht inmiddels naast wettelijke compliance óók integer gedrag. Elke bestuurder moet zich realiseren dat succes uiteindelijk wordt bepaald door hoe je omgaat met fouten en risico’s. Hiervoor is een cultuur van transparantie en verantwoording vereist, om zodoende te anticiperen op incidenten en slechte pers. Je kunt dan in dergelijke gevallen aantonen dat je al het redelijke doet om incidenten te voorkomen. Alsmede transparant en authentiek communiceren over mogelijke fouten.
Verdiep jezelf in bedrijfsjuridische onderwerpen
Wil jij jouw kennis over de belangrijkste bedrijfsjuridische processen vergroten, ben jij een bedrijfsjurist met ervaring of een advocaat die werkzaam is in het bedrijfsleven? Meld je dan nu aan voor de verkorte opleiding voor de Bedrijfsjurist van Euroforum! Deze zesdaagse opleiding is specifiek ontwikkeld voor de bedrijfsjurist die niet alleen zijn of haar inhoudelijke kennis, maar ook de noodzakelijke advies- en onderhandelingsvaardigheden verder wil ontwikkelen. Liever een opleiding op maat volgen? Dat kan met een Incompany-opleiding! Een bedrijfsopleiding op maat biedt diverse voordelen voor jouw organisatie en de deelnemers, zoals inhoud op maat, kennisbehoud en kostenefficientie.