4 competenties van een Data Scientist

Hoe mooi is het als we data uit onze organisatie kunnen combineren tot beelden die iets zeggen over hoe we ervoor staan? Hoe onze omgeving reageert op ons, zodat we kunnen anticiperen in plaats van reageren. Hoe komen we tot de inzichten die het mogelijk maken om onze organisatie te sturen op basis van data? Het werkveld van data scientists richt zich op het verwerken van deze gegevens en vraagt dus een brede set aan competenties.

Geschreven door: Mark Albers, adviseur veiligheid en innovatie bij Van Aetsveld en hoofddocent van de opleiding Data Scientist

1. Data genereren

Allereerst moeten we data hebben. Dat betekent dat we slimme manieren moeten bedenken om data in systemen te krijgen. Nog te vaak wordt er alleen gekeken naar de gegevens zelf die we vastleggen. Veel gemeenten zijn bijvoorbeeld bezig met digitaal communiceren. Als burger of ondernemer voert u zelf gegevens in. Allemaal informatie die u als overheid kan gebruiken bij het nemen van een besluit over bijvoorbeeld het verlenen van een vergunning.

2. Data interpreteren

Het is ook interessant om te weten wanneer die gegevens worden ingevoerd. Wanneer doet een ondernemer een vergunningsaanvraag? Als dat structureel buiten uw openstellingstijden is, kan u wellicht uw ondernemingsloket openstellen op die uren dat ondernemers wel actief zijn. En denk ook aan de manier waarop gebruikers uw website benaderen. Hoe komen ze bij u terecht? Welke zoektermen gebruiken ze? Soms kan u met kleine aanpassingen al grote effecten bereiken in vindbaarheid en verlagen van de drempel voor burgers.

3. Data gebruiken

Als we data gaan gebruiken moeten we wel weten hoe het verzameld is. Data gebruiken buiten de doelbinding is immers niet toegestaan. Dat betekent dat u tevoren helder moet zijn over waarvoor u gegevens verzamelt. Maar ook dat u stil moet staan bij de vraag waarvoor u gegevens wilt gaan gebruiken. En als u die gegevens gebruikt, zorg er dan voor dat u begrijpt hoe de gegevens opgebouwd zijn. Data kan afhankelijk van de context verschillende betekenissen hebben. En pas als u de context begrijpt waarin de data is verzameld, kan u tot een goede interpretatie komen. Lees ook:Data scientist: onmisbaar voor uw organisatie

4. Beslissingen nemen

Hoe presenteert u data zodat een beslisser weet waarop die het besluit baseert. Juist door informatie in een context te plaatsen ontstaat een referentiekader. En de manier van presenteren beïnvloed de beslisser. U kunt sturen op basis van de visualisatie. Als u verschillende statistische technieken hebt gebruikt om de analyses te maken, moet u dan ook zorgen dat de manier van presenteren geen verkeerd beeld geeft.
Lees ook: Data, wat kunnen we er nou eigenlijk mee?

Verkorte opleiding Data Scientist

Het is voor u als data scientist dus belangrijk om de focus te leggen op het begrijpen van beschikbare data en informatie. In de opleiding Data Scientist komen bovengenoemde competentie ruimschoots aan bod en leer u hoe u grote hoeveelheden data uit verschillende in- en externe bronnen verwerkt, met als doel deze om te zetten in bruikbare informatie voor het management van uw organisatie. Meer informatie?
Bekijk de opleiding

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Energie en digitalisering kunnen niet zonder elkaar

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *