Geen stroom zonder data

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om volledig over te stappen op hernieuwbare energie is veel informatie nodig. Het verzamelen, analyseren en duiden van al deze beschikbare data is daarbij cruciaal. Data die vaak ongestructureerd zijn, maar wél de basis vormen van de bedrijfsvoering. Vragen die spelen zijn dan ook: Waar begin je? Hoe pak je het aan? En vooral: wie zet je daarvoor in?  In deze mini-serie vragen we startende energieprofessionals naar hun visie op data en de energietransitie.

Efficiency met energiedata

Quinten de Wit (25) is TvT’er sinds maart 2022 en werkt als Analyst Energy Operations bij Eneco. ‘Geen stroom zonder data. Data helpt ons inzichtelijk maken hoe en waar wij onze energieconsumptie kunnen verminderen. Aan de ene kant in het gebruiken van minder energie, maar aan de andere kant juist ook door efficiënter gebruik te maken van die energie. Ik zie het als een uitdaging om uit te vinden welke data we precies nodig hebben in de toekomst en hoe we daar zorgvuldig mee om kunnen gaan. Data die vaak privacygevoelig is en waar een goede regelgeving vooralsnog ontbreekt.’

“Ik zie het als een uitdaging om uit te vinden welke data we precies nodig hebben in de toekomst en hoe we daar zorgvuldig mee om kunnen gaan.”

Quinten de Wit

Quinten heeft een achtergrond in Mechanical Engineering (Bsc, TU Delft) en System & Control (MSc, TU Delft). Vanuit zijn master-opleiding heeft hij veel met data te maken gehad. Hij heeft veel affiniteit met waterstof- en energie, is hierin afgestudeerd en heeft hierin een aantal projecten opgepakt. ‘Het mooie van het optimaliseren van een energiesysteem is dat je hierbij vaak kijkt naar het minimaliseren van de kosten, maar daardoor ook het gebruik van energie probeert te minimaliseren.’ Binnen Eneco werkt Quinten aan de optimalisatie van de productieschema’s van de bronnen. Denk aan gascentrales, windparken, elektrische boilers en zonneparken. Om deze bronnen zo optimaal mogelijk in te zetten wordt er gebruik gemaakt van álle data die er beschikbaar is zoals de weersverwachtingen, gasprijzen, elektriciteitsprijzen, etc. ‘Deze optimalisatie doen wij de hele dag door en is relatief kort (enkele uren) voor de levering om ervoor te zorgen dat wij een zo optimaal mogelijke elektriciteitslevering hebben om aan de vraag te voldoen. De rol van data is hierin ontzettend belangrijk.’

Startende professionals inzetten geeft energie

Veel projecten worstelen met het vinden van goede en ervaren mensen die het verschil maken in de energietransitie. Albert Bloem, Oprichter van Talent voor Transitie (TvT): Bij TvT gaan we voor de minder voor de hand liggende optie: niet de senior, maar de startende (data)professional wordt ingezet. Die denkt, doet, communiceert én handelt anders dan je tot nu toe gewend bent’.’ TvT-ers komen van het HBO, de universiteit of zijn al ervaren in de energiewereld en vormen een diverse community van zo’n 100 gedreven professionals. Allemaal willen zij impact maken en hun innovatieve ideeën over de energietransitie vormgeven.

Wie zet jij in?

Wie zet jij in om de grote hoeveelheden data binnen de energietransitie te optimaliseren? Talent voor Transitie verbindt startende energieprofessionals met ambitieuze organisaties. Heeft jouw organisatie behoefte aan energie- of data professionals? Neem dan contact met Albert Bloem.

Over Talent voor Transitie

Om ook in de toekomst een leefbare wereld te hebben met de leefstandaarden die wij vandaag kennen, moet er heel wat gebeuren. Daarom heeft Talent voor Transitie veel startende professionals (talenten) in dienst die energie en resultaat brengen in projecten. Hoe ze dat doen? Ze denken anders, durven te experimenteren, brengen mensen bij elkaar en bovenal hebben ze de drive om echt iets bij te dragen aan een betere en leefbare wereld! Daarvan uit brengen de startende professionals van Talent voor Transitie de projecten van een brede groep opdrachtgevers in beweging en leveren een impactvolle bijdrage aan het versnellen van de energietransitie. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.talentvoortransitie.nl.

Bezoek het Data & Klimaat event 2022
Wil jij meer weten over de toekomst van data in de energietransitie? Bezoek dan op 17 november het Data & Klimaat event van Euroforum. De hele sector komt hier bijeen om ideeën, kennis en ervaringen uit te wisselen. Je ontmoet hier o.a. Ayolt de Groot (Clusterleider Kennis, directie Klimaat, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Maarten van Gaans-Gijbels (Gedeputeerde Provincie Limburg). Zij gaan hier graag het gesprek met je aan over de rol van data in de klimaataanpak.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Energie en digitalisering kunnen niet zonder elkaar

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *