Waarom is datavisualisatie onmisbaar voor jouw organisatie?

De data die organisaties verzamelen is eindeloos maar bedrijven verzamelen eigenlijk al jarenlang data. De reden dat data op dit moment zo belangrijk is komt doordat wij veel meer digitale gegevens achter laten dan vroeger en het analyseren van de data veel makkelijker, sneller en secuurder gaat.

Het belang van data voor organisaties

Dit brengt een stortvloed aan informatie met zich mee. Organisaties kunnen data bijvoorbeeld gebruiken voor:

  • Marketingdoeleinden: bijvoorbeeld meer inzicht in de klant en wat de klant wilt
  • Concurrentievoordeel behalen: nieuwe business modellen en producten kunnen sneller opgezet en getest worden om de concurrent voor te blijven
  • Groei realiseren: door inzicht in bedrijfsgegevens en deze beter meetbaar te maken, kun je sturen op de juiste aspecten en hierdoor groei realiseren.
  • Efficiënter werken: bijvoorbeeld voorspellen wanneer je onderhoud aan jouw machines moet plegen zodat je niet te vroeg bent (zonde van het geld) en ook niet te laat bent (machine kan kapot gaan). Dit heet ook wel predictive maintenance.

Maar hoe krijg je al deze data inzichtelijk?

Door data te visualiseren wordt informatie toegankelijker. Wat wij zien wordt namelijk 70% beter onthouden dan wat we lezen of horen. In een visuele vorm zijn patronen beter te herkennen en dit geeft jouw organisatie dus meer inzicht om een van bovengenoemde doelen te bewerkstelligen.

Het visualiseren van data kan met behulp van een aantal tools zoals Tableau, PowerBI of Plotly. Het is echter ook mogelijk om een duidelijke visualisatie te maken met Microsoft Excel.

De voordelen van datavisualisatie

  1. Begrijpelijk voor iedereen; de moeilijkste cijfers of rekensommen worden voor iedereen begrijpelijk en zijn dus ook toegankelijker.
  2. Het geeft snel inzicht; jouw medewerkers hoeven niet hele rijen met data te analyseren maar er kunnen in 1 oogopslag conclusies getrokken worden.
  3. Patronen worden zichtbaar; doordat de gegevens overzichtelijker zijn kun je gemakkelijk trends ontdekken.

Cursus Datavisualisatie

In de 2-daagse cursus Datavisualisatie leer je effectieve visualisaties te maken, hoe je de data het beste kunt visualiseren,  welk type grafieken er zijn en hoe je de vormgeving kunt inzetten om de boodschap over te brengen. Meer informatie over de cursus?

Bezoek de website

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Energie en digitalisering kunnen niet zonder elkaar

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *