Wie is de baas over jouw digitale identiteit?

Bij je geboorte gaf je vader je aan bij de gemeente en ontstond jouw eigen fysieke identiteit. Met jouw eigen fysieke identiteit is het makkelijk om zelf regie te houden doordat jij fysiek kunt aantonen wie je bent.

In de loop van de tijd zijn wij steeds meer gaan digitaliseren en hierdoor heeft iedereen ook een digitale identiteit gekregen. Maar in de digitale wereld is het een stuk moeilijker om te bewijzen dat jij bent wie jij zegt dat je bent. Het is vaak een stuk anoniemer en mensen kunnen zich makkelijker als iemand anders voordoen. Om digitaal zaken te doen is digitaal identificeren dus onmisbaar.

Hoe kunnen bedrijven, overheid en jijzelf de digitale identiteit van iemand vaststellen?

En, wie zorgt er dat jouw digitale identiteit veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is? Kortom: wie is nu eigenlijk de baas over jouw digitale identiteit? Hier zijn wereldwijd verschillende modellen voor en in deze blog lichtten wij er 3 uit.

De overheid

Er zijn modellen waarbij de overheid de baas is over de digitale identiteit van burgers. Dit is bijvoorbeeld het geval in China. Hier controleert de overheid je digitale identiteit en maakt dus een beslissing of jij het land in en uit mag gaan nadat je een post op Facebook geplaatst hebt. Het verzet in Hongkong is hier bijvoorbeeld ook op gericht; de jongere generatie wil niet dat de overheid deze controle uitvoert en macht uitoefent.

Grote tech- of social mediabedrijven

Er zijn modellen waarbij grote tech- of social mediabedrijven de baas zijn over de digitale identiteit van klanten. Dit is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het geval. Zij willen juist zo min mogelijk inmenging van de overheid. De grote tech- en social mediabedrijven zijn in korte tijd uitgegroeid tot grote techplatformen en zijn de baas over de data van hun klanten. Ook op dit model is steeds vaker kritiek omdat de grote tech- en socialmediabedrijven met deze informatie alleen maar meer macht krijgen.

De burger

Het laatste model dat we bespreken is dat de burger of gebruiker de baas is over zijn eigen identiteit. Dit is een model dat steeds meer in Europa gezien wordt. Hier zijn dus niet de overheid of bedrijven de baas, maar ligt het recht bij de burger zelf. Hierdoor heeft de burger zelf de regie over wat er met zijn gegevens gebeurd en welke informatie hij wel of niet wilt delen.

Meer weten?

Op 8 april 2021 vindt het e-Identity congres plaats. Tijdens de 6e editie van het e-Identity congres delen we use cases en best practices over het veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk elektronisch identificeren. We gaan in op de vraag ‘wie de baas is van jouw digitale identiteit’ en laten diverse experts vanuit verschillende invalshoeken aan het woord.
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Energie en digitalisering kunnen niet zonder elkaar

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *