Interview Teus van Eck – Duurzame Energieprojecten

Verwarmd is één van de opvallende zaken, dat het heel lang een onderschat gebied is geweest. Het is als totaal aandeel in onze energievoorziening een hele grote post, veel meer dan bijvoorbeeld elektriciteit en dat begint nu eindelijk aandacht te krijgen. Het heeft lang geduurd, maar via warmtewet, waar je wel veel vraagtekens bij kunt zetten, verhalen van de overheid, komt het nu op tafel of het allemaal helemaal goed gaat is een tweede, maar er zit beweging in. Warmte krijgt eindelijk de aandacht, die het verdient. Het is één van de grote posten van onze totale energievoorziening en het is ook nog zo, dat warmte waarschijnlijk op de makkelijkste en goedkoopste wijze verduurzaamt kan worden. Het is voor mij de kansrijkste optie van het totale pakket.

Praktijkvoorbeeld

Een heel goed voorbeeld is bijvoorbeeld warmtelevering in de glastuinbouw via Geo Thermi. Bij Geo Thermi halen ze de warmte van een paar kilometer diepte weg. Dat is echt duurzaam. Het probleem is wel je hebt hoge aanloopinvestering en ook risico’s, maar je hebt wel iets voor de lange termijn en je kunt het ook nog koppelen aan andere opties van bijvoorbeeld zonnewarmte, restwarmte en dergelijke.

Toekomst van Duurzame Energie

We moeten nog enorm veel doen. Het blijkt steeds weer, dat we nauwelijks beseffen wat er aan de hand is. We beseffen niet wat voor een enorme hoeveelheid energie we in dit kleine landje gebruiken. Dat is werkelijk onvoorstelbaar. Daarom vind ik het persoonlijk het belangrijkste, dat op de eerste plaats blijft staan besparen, besparen, besparen, want we gebruiken nu met z’n allen zoveel, dat het technisch, economisch, bijna onmogelijk is om dat echt te verduurzamen, dus maak in eerste instantie die slag, maar stop daar niet mee en start nu ook ….. op dit moment zijn we er beperkt mee begonnen, wat we dan echt nodig hebben, waar we niet buiten kunnen dat we dat gaan verduurzamen, maar in die volgorde.

Voorwaarden voor duurzame toekomst

Technisch ben ik heel optimistisch. Het grote probleem is er moet een totale cultuuromslag gaan plaatsvinden, we moeten heel anders economisch gaan denken dan we nu doen. Het is nu helemaal gebaseerd op korte termijn geld, belangen en dat soort zaken. We moeten beseffen, dat je dat op een totaal andere wijze moet doen. Als we dat echt belangrijk vinden, dan kunnen we het doen, maar het vraagt om bezetting in ons hele belastingstelsel, hoe solidair zijn we onderling, blijven de armere mensen niet met de problemen zitten. Je gaat dus eigenlijk naar een hele andere maatschappij, maar die waarschijnlijk veel leuker is dan die nu is en het geeft ook gigantisch veel werkgelegenheid en ook nog leuk werk als we dat goed weten te regelen.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Het kabinet zet de klimaatmaatregelen door, maar hoe zit het met de uitvoering?

Het kabinet Schoofs zet de energietransitie voort zoals eerder ingezet, tenminste in grote lijnen. Dit …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *