4 tips voor participatie bij Integrale Gebiedsontwikkeling

Als je het over participatie hebt, heb je het over actieve deelname. Participatie in gebiedsontwikkeling houdt in dat je stakeholders actief betrekt bij complexe plannen in de omgeving. Het wordt steeds belangrijker om belanghebbenden in de omgeving vroeg in het besluitvormingsproces te betrekken en hen actief te laten deelnemen om echt duurzaam met hen te ontwikkelen in plaats van voor hen.

Waarom participatie?

Mits goed uitgevoerd kent participatie veel voordelen, enkele voorbeelden zijn:

  1. Inzicht in lokale kennis, ideeën, visies en belangen verbetert de besluitvorming
  2. Het draagvlak en acceptatie van besluiten wordt vergroot
  3. Het vergroot het vertrouwen in de overheid
  4. Tijd- en geldwinst door minder tijdrovende besluitvormingsprocedures

Maar hoe maak je er ook echt een succes van? We geven je 4 tips:

  1. Betrek en verbind diverse gemeenschappen en belangen
    Voordat je begint is inzicht in je omgeving essentieel. Sla geen stakeholder over en start met een omgevingsanalyse en bepaal daarna welke belangen en groepen je moet betrekken voor je project.

  2. Maak mee doen makkelijk en snel
    Integrale gebiedsontwikkeling is complex en veel mensen haken al af bij het zien van moeilijke procedures. Als je wilt dat mensen actief mee doen dien je een helder plan te maken. Goede informatievoorziening voor je stakeholders is daarin essentieel. Schep hierin ook de juiste verwachtingen.

  3. Kijk uit voor schijnparticipatie
    Zorg dat mensen ook het idee krijgen dat je iets doet met hun feedback. Veel projecten falen doordat mensen niet luisteren en daarmee creëer je teleurstelling.

  4. Begin met kleine stapjes
    Dat blijkt dat meest effectieve manier van vooruitgang boeken. Probeer haast te voorkomen! Als je te groot begint loop je het risico veel leermomenten te missen. En terugdraaien is vaak nog tijdrovender.

Integrale gebiedsontwikkeling: hoe maak je het verschil?

De opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling leert je in 5 dagen hoe je een concreet plan maakt voor de duurzame inrichting van het stedelijk en landelijk gebied. Meer informatie?

Bekijk de opleiding

Over admin

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *