6 ultieme tips bij het realiseren van een duurzaam energieproject

Wanneer je een duurzaam energieproject ontwikkelt is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Waar moet je beginnen? Wie zijn je stakeholders? Hoe past alles in de omgeving? Met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden of van welke subsidies kun je gebruik maken? En hoe zorg je dat de business case klopt?

Dit zijn zomaar een aantal vraagstukken waar je mee aan de slag moet. Tijdens de opleiding Duurzame Energieprojecten helpen onze docenten je daarmee. Na het volgen van de opleiding ben jij in staat om succesvol een duurzaam energieproject te realiseren.

We hebben onze docenten van de opleiding Duurzame Energieprojecten gevraagd om vanuit hun ervaring en expertise hun ultieme tip te geven voor iedereen die gaat starten of betrokken is bij het realiseren van een duurzaam energieproject:

6 tips

  1. Volg je eigen koers, maar werk continu aan een zo breed mogelijk draagvlak voor je initiatief. Maak daarom zo snel mogelijk verbinding met alle betrokken partijen die je op je traject denkt tegen te komen. En houdt koers, maar wees niet bang om je koers aan te passen op basis van wat je onderweg tegenkomt.
  2. Als je een duurzaam energieproject vandaag wil realiseren, had je minimaal 5 jaar geleden moeten beginnen. Denk daarom niet 2030 duurt nog heel lang, want het traject om voor die tijd iets te realiseren begint vandaag!
  3. Je energieproject landt in een bepaalde fysieke omgeving. Neem ruimtelijke regels en stakeholders mee aan het begin van je proces. Een goed begin is het halve werk.
  4. Bedenk goed dat je met het betrekken van stakeholders onvermijdelijk verwachtingen creëert. Het op een later moment bijsturen van die verwachtingen kost (veel) tijd en energie. Wanneer plannen meermaals (moeten) worden bijgesteld, dan loop je groot risico dat stakeholders afhaken. Die krijg je niet gemakkelijk weer aan boord. Zorg dus dat je een goed onderbouwd plan en planning hebt gedurende je participatietraject.
  5. Check vooraf of je een aansluiting kunt krijgen of dat je in congestiegebied zit.

Als je met een duurzaam project start, verwacht dan niet dat iedereen mee doet omdat het duurzaam is. Ook als heb je geweldige argumenten. Inhoud overtuigt vaak niet als het gaat om duurzaamheid. Zorg liever dat het gewenste duurzame gedrag zo makkelijk en logisch mogelijk is. En laat zien dat anderen ook meedoen.


Ben jij ook op zoek naar de juiste route hoe je jouw duurzame energieprojecten succesvol op kunt zetten?

Dan gaat deze Opleiding Duurzame Energieprojecten je daarbij helpen. De opleiding versterkt je kennis en vaardigheden bij projecten op het gebied van duurzame energie. Je krijgt concrete handvatten om je eigen projecten succesvol te maken waarbij jouw eigen praktijk centraal staat.

 

Over Looijmans

Bekijk ook

Het complexe energieprobleem in Nederland

Het Nederlandse elektriciteitsnet kampt steeds vaker met capaciteitsproblemen wat leidt tot frequentere stroomuitval en nieuwe …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *