Vijf vragen over de ESG-rapportage in het jaarverslag

De ESG-rapportage is dankzij de Europese CSRD-richtlijn verplicht in het jaarverslag van bedrijven. Zij geven hiermee inzicht in hun prestaties op het gebied van environment, social en governance (ESG). Je toont bijvoorbeeld aan welke maatregelen de organisatie neemt op het gebied van (bio)diversiteit en klimaat. Het gaat dan om thema’s als CO2-uitstoot, waterverbruik en de man-vrouwverdeling onder leidinggevenden. De ESG-rapportage levert vooralsnog veel vragen op.

De niet-financiële ESG-rapportage

Het jaarverslag bevat voortaan dus ook niet-financiële informatie, naast het financiële deel. Accountants die het jaarverslag opstellen, halen deze informatie uit andere databases en systemen. De Europese Commissie komt hiervoor met duidelijke en uitgebreide regels die bedrijven richting geven over de benodigde berekeningen. Vooralsnog hebben accountants echter nog veel vragen, bijvoorbeeld:

  • Hoe leg je de juiste verbanden bij niet-financiële informatie?
  • Welke maatregelen en effecten op de natuur neem je mee in de ESG-rapportage?
  • Hoe bepaal je de uitstoot van het bedrijf en die van leveranciers?
  • Hoe uitgebreid ben je t.o.v. van andere bedrijven in de branche?
  • Hoe maak je informatie uit diverse systemen en landen vergelijkbaar?

Grondige voorbereiding

Accountants zijn zich al grondig aan het voorbereiden op de veranderingen die de ESG-rapportage met zich meebrengt. Zij halen expertise in huis om de duurzaamheidsinformatie te beoordelen. Je denkt hierbij aan marinebiologen, voedselwetenschappers, mensenrechtenjuristen, aardwetenschappers en scheikundigen. Prof. Arjan Brouwer, hoogleraar Externe Verslaggeving aan de VU Amsterdam en partner bij PwC, zegt dat zijn accountants in een uitgebreid trainingsprogramma gaan.

Ontwikkel jouw kennis over de nieuwe ESG-rapportage

Prof. Arjan Brouwer is spreker tijdens het praktijkgerichte seminar Jaarrekeningactualiteiten van Euroforum op 16 november 2023 in Utrecht. Hij gaat hierbij uitgebreid in op de nieuwe duurzaamheidsverslaggeving. Leer van hem uit eerste hand en stel eventuele vragen die je hebt! Wil jij jouw kennis verder verdiepen? Meld je dan aan voor de verdiepingsdag op 17 september. Ferdy van Beest, integrated reporting en duurzaamheid, laat zien hoe de nieuwe wet praktisch uitwerkt. Wil je met jouw eigen praktijk aan de slag? Kies dan voor een Incompany-traject over de ESG-rapportage!

Over admin

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *