Bijna 1000 grootschalige duurzame-energieprojecten in planning of aanbouw

Nieuwbouwprojecten wind-op-land en vergisting mislukken het vaakst

AMSTERDAM – In Nederland zijn bijna 1000 grootschalige duurzame-energieprojecten in planning of aanbouw. Dat blijkt uit een tweejarige studie van Energeia, informatiedienst voor de energiemarkt.

Energeia spoorde sinds april 2012 in totaal 2030 niet-residentiële nieuwbouwplannen in de energiemarkt op; van haalbaarheidsstudie tot aan bijna-oplevering. Van deze projecten gaan er 315 over de bouw van nieuwe infrastructuur (kabels en leidingen). Van de 1715 gevonden projecten waarbij energie wordt opgewekt, is 89% (1518) volledig duurzaam. 32 Projecten zijn deels duurzaam en deels fossiel (2%), en 165 projecten zijn geheel fossiel -daar vallen naast gas- en kolencentrales bijvoorbeeld ook gaswinningsprojecten onder.

De meeste gevonden (deels) duurzame bouwprojecten in de Nederlandse energiemarkt –dus zonder huishoudens mee te nemen– zijn zon-PV projecten (44%, 656 projecten), gevolgd door wind-op-land (20%, 297 projecten). Een bescheidener aandeel hebben WKO (9%), vergisting (8%, waarvan 6% co-vergisting), thermische biomassa conversie (5%) en geothermie (5%).

Uitstel en afstel

Gedurende de afgelopen 24 maanden werden er van de gevonden groep duurzame en deels duurzame energieproductie-bouwplannen 452 opgeleverd, 26 uitgesteld en 78 afgesteld. Bovengemiddeld succesvol zijn WKO-projecten (10% van het opgeleverde totaal aan projecten). Veel beter nog doen zon PV-projecten het: ze halen snel (41% binnen de geanalyseerde 24 maanden) en vaak (63% van alle opgeleverde duurzame energieproductie-projecten) de eindstreep en de faalkans is van alle opwektypen het geringst: 3%. Opvallend veel grondgebonden zon PV-projecten halen het niet.

Van alle windprojecten-op-land in de database zijn er 38 in deze periode uit- of afgesteld (13%). Vooral in Friesland en Groningen zijn -in verhouding tot het totaal aantal windplannen in die provincies- relatief veel windprojecten mislukt. Van alle vergistingsprojecten in de database stuitten er 15 (12,5%) in de ontwikkelingsfase op zodanige problemen dat het project is uit- of afgesteld. In Gelderland mislukte de afgelopen twee jaar bijna een derde van de aangetroffen vergistingsprojecten.

Gemeenten
De gemeente waar met afstand de meeste nieuwe energieproductie-installaties gepland staan (duurzaam én fossiel), is Rotterdam (inclusief Maasvlakte). In het kielzog van de havenstad bevinden zich (in af lopende volgorde) Groningen, Hollands Kroon, Westland, Den Haag, Zwolle, Utrecht, Dalfsen, Haarlem, Horst aan de Maas, Apeldoorn, Nijmegen, Midden-Drenthe, Oldambt, Haarlemmermeer, Hengelo, Lansingerland en Arnhem.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de Energy Tracker; een door Energeia gebouwde en onderhouden databank waarin alle in aanbouw zijnde niet-residentiële energiebouwprojecten – van een gaspijp in de grond tot een kolencentrale aan de Waddenzee, en van een biovergister op een industrieterrein tot een windmolen in het Groene Hart – eenvoudig doorzoekbaar staan opgelijnd. Klanten van Energeia gebruiken de Energy Tracker voor het vinden van nieuwe acquisitiekansen (‘leads’) maar ook als kennisbank.

Bron: Energeia en EnergyTracker

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *