Clean tech snelstgroeiende sector van Nederland

Onderzoek laat zien dat cleantech in Nederland een snelgroeiende sector is en inmiddels €5 mrd waard is. Maar internationaal behoren we niet tot de top.

De cleantech-sector in Nederland beslaat bijna 1 procent van de Nederlandse economie en levert zo’n €5 mrd aan toegevoegde waarde. Daarnaast genereert de sector zo’n 61.000 arbeidsplaatsen (voltijdsequivalenten).

Dat blijkt uit het onderzoek “Clean en green in de Nederlandse economie” van CE Delft. In de periode 1996-2010 is de productiewaarde gemiddeld met 6 procent per jaar gegroeid. De bedrijvigheid rond grondstoffenefficiëntie en de circulaire economie groeide zelfs met 12 procent.
De crisis heeft vanaf 2009 wel tot een terugval geleid, maar die is ook wereldwijd zichtbaar.

Cleantech in Nederland

Het onderzoek laat zien dat cleantech in Nederland een snelgroeiende sector is, maar om aansluiting bij de wereldtop te krijgen moet de innovatieprestatie van de sector aanzienlijk verbeteren.
Nederlandse bedrijven zouden ook sterker kunnen profiteren van mondiale afzetgroei, als zij technologisch onderscheidend zijn en zich sterk richten op het buitenland. Met name binnen energiesystemen en energiebesparing liggen nog exportkansen.
Het onderzoek schat dat ongeveer een derde van de productiewaarde van cleantech gegenereerd wordt in het buitenland, hetgeen goed vergelijkbaar is met de Nederlandse topsectoren.

Cleantech

Cleantech draait om duurzame technologieën die uiteindelijk bijdragen een schone en veilige leefomgeving. De cleantech-sector is op te delen in zes technologiesegmenten: energiesystemen, energiebesparing, waterbeheer, afvalwater, grondstof- en materiaalefficiëntie, en automobielsector.

De studie van CE Delft is verricht voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ten behoeve van het signalenrapport over vergroening en concurrentiekracht, dat in oktober uitkomt.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven


CleanTech Business Day11 december 2013

De markt voor schone en duurzame energietechnologie groeit wereldwijd met 27% per jaar. Met een verwacht volume van 1.600 miljard euro in 2020 zal deze sector een van de belangrijkste economische sectoren worden.

Welke kansen kunt u benutten in deze groeimarkt?
Laat u hierover volledig informeren en inspireren tijdens de CleanTech Business Day op 11 december 2013, welke georganiseerd wordt door FME-CWM en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech. Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *