Data & Energie: tips van experts

In aanloop naar het Data & Energie congres vroegen wij drie keynote sprekers wat de belangrijkste tips en uitdagingen zijn bij het gebruik van data om de energietransitie te versnellen en te verbeteren. Lees hieronder de tips:

Ad van Wijk:

“Alle duurzame bronnen zijn in de ruimte verdeeld. Het is van belang dat gemeentes en andere partijen betrokken zijn bij de energietransitie en dat data op een uniforme manier wordt opgeslagen in een geografisch informatiesysteem. Ruimtelijke informatie moet inzichtelijk gemaakt worden, zodat organisaties beter kunnen plannen”.

Paul Suijkerbuijk:

“Het bewustzijn dat gas niet lang meer een oplossing gaat zijn om onze huizen te verwarmen en om te koken is behoorlijk doorgedrongen in onze maatschappij. Maar hoe dan? Gemeenten hebben de uitdaging om dit proces in gang te zetten en uit te voeren. En dat kan niet zonder data. Zonder data weet je niet welke warmtescenario’s passen bij wijken. Worden woningen gehuurd of zijn ze in bezit van de bewoners, zijn de straten breed genoeg om een warmtenet aan te leggen, is de isolatiegraad van woningen voldoende voor een warmte pomp…

De transitie visie warmte viewer geeft op een groot aantal van deze vragen goed inzicht in de grondstoffen om deze data te gebruiken. Maar data is ook maar data, de presentatie in context van deze data in de transitie visie warmte viewer maakt de viewer tot een vrijwel onmisbaar instrument voor gemeenten in deze transitie”.

Tijs Wilbrink:

“In mijn ogen is er te weinig aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid data. Het is een wijdverbreid misverstand dat om slimme infrastructuur te bouwen veel data nodig is. Dit misverstand leidt ertoe dat te veel wordt geïnvesteerd in dure communicatie infrastructuur, energie-intensieve berekeningen plaatsvinden en ontwikkelaars en consultants met de handen in het haar op zoek zijn naar wat zo’n slim gebruik van data dan zou kunnen zijn. Slimme toepassingen zitten direct bij de sensor zelf óf in helikopterview over het systeem als geheel”.

Nederland verduurzamen:
Zet nu de versnelling in met data en digitale oplossingen!

Op 26 oktober vindt het Energie & Data Congres plaats in ‘s-Hertogenbosch. De uitgelezen mogelijkheid om in gesprek te gaan met vakgenoten en samenwerkingspartners. Meer informatie?

Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *