De energiemarkt gaat zich verruimen

Ordina

Interview met Bas van der Zwet, Marktdirecteur Energy, Utilities & Telecom bij Ordina over zijn visie op de disruptieve veranderingen die plaats gaan vinden in de energiemarkt en hoe die transitie naar duurzame energievoorziening er dan uitziet.

” We moeten als energiesector kijken naar een bedrijf als CoolBlue. Zij stellen de klantervaring voor alles en dat levert ze enorm veel extra business-succes op”

Wat zijn de disruptieve veranderingen die gaan plaatsvinden in de energiemarkt?

Door de razendsnelle opkomst van slimme technologie in en om het huis, en de mogelijkheid om zelf energie op te wekken en te gebruiken, verandert de relatie tussen de consument en het ‘product’ energie in grote mate. De consument raakt meer en meer betrokken bij energie en neemt vaker de controle. Dit alles vanuit de bewustwording om energiecentraal en zelfredzaam te zijn. Ook speelt de noodzaak mee om vanuit de overheid dusdanig te reguleren om zo de (Europese en wereldwijde) doelstellingen voor duurzaamheid en uitstoot te realiseren.

Waar energie ‘vroeger’ een gegeven was, zal het een nieuwe manier van leven, wonen en werken worden. In de energiemarkt zien we dit al gebeuren. De consument wil weten waar de energie vandaan komt en wil middelen om duurzaam te leven en te wonen. Deze nieuwe vorm van betrokkenheid en controle is de feitelijke disruptie voor de bestaande energiepartijen. Nieuwe spelers beantwoorden de behoefte van de consument, zoals nieuwe partijen als Van De Bron (“Kijk, jouw elektriciteit komt van deze windmolen!”) en TexelEnergie (lokale vorm van totale zelfvoorziening van energie).

Hoe ziet u de transitie naar een duurzame energievoorziening?

Dat gaat geleidelijk en diffuus. En in hybride vorm; een combinatie van bestaande ‘oude’ energie met nieuwe energievormen. De transitie vraagt van alle partijen een grote mentale en fysieke omschakeling en dat heeft tijd nodig. Daarbij de politieke invloeden op wereldniveau nog even buiten beschouwing gelaten. De transitie zal diverse vormen kennen vanwege verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden en door de mate van overheidsregulering. Het is bijna onmogelijk om goed te voorspellen waar de zwaartepunten zullen liggen, omdat onbekende ontwikkelingen nog van invloed zijn. Kijk naar een land als Duitsland waar al bijna 30% van de elektriciteit uit duurzame bronnen wordt verkregen, allemaal een gevolg van het sluiten van de kerncentrales door de Fukushima-ramp.

Een ding is zeker. Een koersvast beleid op Europees en landelijk niveau is gewenst. Want om nou de motivatie om duurzaam te leven ieder jaar weer aan te passen (denk aan bijtelling, subsidies zonnepanelen, etc…), daar wordt niemand wijzer van, laat staan duurzamer.

Nieuwe businessmodellen; hoe worden projecten succesvol?

Alles draait om wendbaarheid en aanpassingsvermogen. Kijk naar de succesformules van de nieuwe economie zoals Uber en AirBnB. Zij denken buiten regels en conventies om en zijn volledig ‘customer centric’. Wees agile, wees een lean start-up en zorg dat je een stap eerder bent dan ‘de rest’. Alle lof daarbij voor Eneco, zij hebben met hun Toon-platform laten zien dat ook een grote organisatie slim en wendbaar kan zijn.

Wat is volgens u een goed praktijkvoorbeeld waar de energiesector van kan leren?

Zoals gezegd. Interessante nieuwkomers als Van De Bron en TexelEnergie en van de AirBnB’s van deze wereld. En kijk vooral ook naar een bedrijf als CoolBlue. Zij stellen de klantervaring voor alles en dat levert ze enorm veel extra business-succes op.

Hoe ziet u de toekomst van de energiemarkt in Nederland?

De energiemarkt zal zich verruimen. Een consument wil niet alleen energie, maar wil een partij die alle diensten levert voor een Smart Home. En voor Smart Mobility. Zie onze Ordina/Clockwork U+ film; dat is de toekomst van de energiemarkt. Of anders gezegd, hoe lang duurt het voordat bijvoorbeeld Nuon ook internet, tv en mobiele telefonie gaat leveren?

Energy Next

 

Logo Energy Next!Nieuwe technologieën, marktmodellen en samenwerkingsvormen dragen in grote mate bij aan het hervormen van de energiemarkt. Het roer moet immers om, maar hoe? Tijdens het Energy Next! congres op 10 december 2015 hoort u o.a. alles over de nieuwste initiatieven, businessmodellen en kansen. Ordina is partner van het Energy Next! congres. Meer informatie vindt u op de website van Energy Next!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Hoe ga je om met de groeipijnen van de duurzame energietransitie?

De snelle ontwikkeling van de duurzame energietransitie brengt enkele groeipijnen met zich mee voor ontwikkelaars …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *