De Stroomversnelling, een andere manier van renoveren en financieren voor woningcorporaties

De StroomversnLogo-Woonwaardelling is één van de landelijke initiatieven die ontstaan is naar aanleiding van het Energieakkoord. Marnette Vroegop is Conceptontwikkelaar bij Woonwaard en vertelt over dit initiatief, waarvan Woonwaard één van de deelnemers is. “Duurzaamheid is een heel belangrijk thema voor Woonwaard, omdat het direct effect heeft op de woonlasten van onze huurders. Steeds meer huurders hebben problemen met rondkomen. Een energiezuiniger huis zorgt voor een lagere energierekening. En daar zijn onze huurders bij gebaat. Bij woningen die we nog lang willen verhuren, maar ingrijpend moeten worden gerenoveerd, is de aanpak van de Stroomversnelling handig. Dat komt doordat we de energierekening van de huurder inzetten om de renovatie financieel mogelijk te maken. De huurder betaalt na de renovatie nul euro aan het energiebedrijf, maar wel een vergoeding aan ons voor de ingreep. Die vergoeding is gelijk aan de gemiddelde energiekosten van de afgelopen drie jaar. Zo krijgt de huurder een comfortabele woning tegen gelijke woonlasten.”


 De Stroomversnelling

De Stroomversnelling is een initiatief van zes corporaties, waaronder Woonwaard, en vier bouwbedrijven. Het doel is om huurders via renovatie een comfortabele, betaalbare woning aan te bieden. De woning wekt net zoveel energie op als bewoners, onder normale omstandigheden, verbruiken. Dit wordt ook wel een Nul-Op-de-Meter-(NOM)-woning genoemd. Marnette: “Woningcorporaties in Nederland staan voor een enorme uitdaging. In de jaren ’60 en ’70 zijn heel veel woningen gebouwd die nu toe zijn aan een renovatie. Traditioneel renoveren zou veel te lang duren en te kostbaar zijn. Dan moet je op zoek naar andere manieren van renoveren en financieren. De Stroomversnelling is daarop een antwoord.”

 Huurders hebben keuze

“Eind 2013 hebben Woonwaard en BAM Woningbouw een prototype gebouwd in Heerhugowaard. We hebben de buurtbewoners uitgenodigd om te komen kijken. Zij waren direct enthousiast. Niet in de techniek, maar wel in het resultaat: een comfortabele woning die niets meer kost dan ze nu betalen. Ze merkten vooral dat de woning minder tochtig en vochtig was. De nieuwe keuken, badkamer en toilet trokken veel bewoners over de streep. We hebben vervolgens de keuze bij de huurders neergelegd. Want pas als 100% van het blok mee wil doen, starten we met de renovatie.”

 Niemand aan gedacht

Met de innovatieve aanpak van de Stroomversnelling loopt Woonwaard voorop. “Dan loop je ook tegen zaken aan waar niemand nog aan heeft gedacht”, vMarnette Vroegopertelt Marnette. “Zo zetten de energiebedrijven de voorschotnota niet op nul. Omdat veel huurders het extra bedrag niet kunnen betalen, hebben we intensief contact met verschillende energieleveranciers om toch te regelen dat de voorschotnota omlaag gaat. Vaak betekent dat dat ze niet hun standaardproces kunnen volgen, maar een apart proces moeten inregelen. Gelukkig werken de meeste energiebedrijven mee aan oplossingen.”

Vervolg

Er zijn op dit moment 55 NOM-woningen in Heerhugowaard gerealiseerd. Die vallen allemaal nog in de fase van prototypering. De aanpak is geëvalueerd, en de leerpunten worden meegenomen naar de volgende fase: de volgende 200 NOM-woningen.

Nationaal Warmte Congres

69136-banner-200x200Marnette Vroegop is een van de sprekers van het Nationaal Warmte Congres. Tijdens het Nationaal Warmte Congres krijgt u, door middel van het uitwisselen van ervaringen, kennis en visies, concrete ideeën en handvatten om zelf aan de slag te gaan!
De strategische en operationele vraagstukken staan centraal om de mogelijkheden van warmte optimaal te benutten. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Warmte Congres.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Hoe ga je om met de groeipijnen van de duurzame energietransitie?

De snelle ontwikkeling van de duurzame energietransitie brengt enkele groeipijnen met zich mee voor ontwikkelaars …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *