Het gas uit Nederlandse bodem heeft ons gemaakt tot ‘latente’ energieconsumenten.
Even wat cijfers: Ongeveer 40% van het totale energiegebruik wordt in Nederland gebruikt voor warmteproductie. Van alle opgewekte warmte wordt ongeveer 50% gebruikt in de industrie en daarvan wordt 15% weer ‘weg gekoeld’.
Dat is zonde!
Deze restwarmte kan immers prima benut worden voor de verwarming van o.a. huizen, kantoren of kassen. We weten dat de voorraad fossiele brandstoffen aan het afnemen is; zuinig gebruik hiervan is dus geboden. Wat is dan logischer om deze restwarmte te benutten voor zaken zoals bijvoorbeeld de verwarming van huizen en gebouwen. En daarmee tegelijkertijd de CO2 emissie te reduceren én onze samenleving weer een stukje duurzamer te maken?
Zo slaan we als de BV Nederland 2 vliegen in één klap:
- De gemeente en overheden kunnen de woonlasten van de burgers verlagen
- En wij worden als land minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
Klimaatdoelstelling 2020
Essentieel om deze restwarmte te kunnen benutten is een efficiënt transport tussen de bron/opwekking en het uiteindelijke afgiftepunt. Er zijn efficiënte transporttoepassingen voor restwarmte op de markt beschikbaar; innovatieve kunststof leidingsystemen, flexibel met een zeer beperkt warmteverlies en een lange levensduur.
De Nederlandse regering heeft de klimaatdoelstelling voor 2020 vastgelegd die een gezamenlijke inspanning van haar burgers vraagt:
- de CO2-uitstoot moet in 2020 verminderd zijn met 20% en
- 14% van de energie moet duurzaam zijn opgewekt.
De woningcorporaties geven hier al een goed voorbeeld. Zij hebben een convenant gesloten met bouwbedrijven om 111.000 woningen te gaan verduurzamen.
Gebruik van duurzame energiebronnen
De uitdaging voor nu en in de toekomst is om energieverspilling te verminderen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen te gaan gebruiken. Vrijkomende restwarmte benutten is één van de mogelijkheden om een bijdrage te leveren, niet alleen aan de klimaatdoelstelling van de BV Nederland maar aan onze wereld.
Wij zien dit als onze ‘big mission’.
Door: Marc Volder, marketingmanager Thermaflex
Nationaal Warmtecongres
Tijdens het Nationaal Warmtecongres op 7 november a.s. verzorgt Gerrit-Jan Baars, CEO Thermaflex een praktijksessie over ‘Innovatieve technieken voor aansluiting op bestaande bouw’, waarbij hij ingaat op nieuwe oplossingen voor een snelle en efficiënte aansluiting van bestaande woningen op warmtenetten. Meer informatie over het programma en alle sprekers is terug te vinden op de website van het Nationaal Warmtecongres.