Experts over warmte als onmisbare schakel in de energiemix

Of warmte een onmisbare schakel is in de energiemix? Dat vroegen wij aan een aantal experts uit de warmtesector.

Arno van Gestel, Commercieel directeur Nuon Warmte

“Daar ben ik van overtuigd. We zijn nu afhankelijk van aardgas voor de verwarming van onze gebouwen. Daarmee verspillen we op een buitengewone wijze een strategische reserve die we in Nederland hebben. Daarnaast moeten we terug in de winning van aardgas om de veiligheid van de Groningers te garanderen én zijn er betere milieuvriendelijkere manieren om onze huizen op een comfortabele temperatuur te houden. Dit is dan ook het juiste moment om stadswarmte een impuls te geven. Veel oude gasinfrastructuur moet de komende jaren vervangen worden dus is er een unieke kans voor een transitie naar warmtenetwerken of bijvoorbeeld all-electric oplossingen. Dat zal over het land een mix zijn, maar juist in grootstedelijke gebieden is efficiënt gebruik van restwarmte het voor de hand liggende alternatief, omdat de klant dan dichtbij de bron zit en er een hoge bebouwingsdichtheid is. Dat is gunstig voor de uitrol van stadswarmte en is anderzijds juist problematisch voor alternatieven met decentrale opwek, simpelweg omdat de ruimtelijke inpassing één van de belangrijkste uitdagingen is. En naarmate het warmtenet groeit, kunnen er nieuwe, duurzame bronnen aan worden toegevoegd. Denk aan biomassa, geothermie, en zonnecollectoren. Op diverse plekken zien we dat al gebeuren. In Amsterdam levert biovergister Orgaworld al sinds 2011 duurzame warmte aan het netwerk en in Almere staan op het Zoneiland 520 zonnecollectoren die via het stadswarmtenetwerk 2.700 woningen in de wijk Noorderplassen West van warmte voorzien. In 2015 – een recordjaar- leverde het zoneiland 9.230 GJ op, genoeg voor ongeveer 1 miljoen douchebeurten van de bewoners van Noorderplassen.”

Dick Janssen, WarmteStad

“Meer dan 50% van de huishoudelijke energiebehoefte bestaat uit warmte. We hebben er dan ook veel van nodig. Voor een duurzamer energiegebruik ligt de grootste uitdaging in de omschakeling naar warmtenetten, die gevoed worden door restwarmte of een duurzame bron. In de Groningse aanpak is het warmtenet een van de dragers voor de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Het warmtenet bestaat daarbij naast projecten als ‘Nul op de meter’, pv-panelen van Grunneger Power en de isolatiemaatregelen en besparingentips van SLIMwonenmetenergie. Groningen investeert daarbij niet alleen in hernieuwbare energie, maar ook in een nieuwe economie. Dit draagt uiteindelijk weer bij aan een veilige, schone en leefbare stad en regio.

In de gemeente Groningen staat WarmteStad aan de lat voor het realiseren van een duurzaam warmtenet, in combinatie met een geothermische bron. Dit biedt veel kansen voor bestaande hoog temperatuurverwarming van bestaande bouw. Hiermee wordt een stabiele en betaalbare energievoorziening gerealiseerd. Het draagt daarnaast bij aan de zelfvoorzienende stad en haalt daarmee Groningen van het infuus van de fossiele energie.”

Roald Helm, Wethouder, gemeente Purmerend

“Purmerend is een warmtestad. Dit is alom bekend. Warmte heeft de toekomst en is net als zon en wind zeer belangrijk in de energiemix. Daarnaast is het beleid op rijksniveau om in de toekomst veel minder afhankelijk te zijn van gas. Die uitdaging gaat Purmerend aan. Samen met onze Stadsverwarmingsbedrijf in Purmerend gaan we onderzoeken wat het betekent om een gasloze gemeente te worden. Wellicht worden we de eerste in Nederland.”

Nationaal Warmte Congres

Wilt u meer te weten komen over de visie van experts uit de sector op de huidige ontwikkelingen? Kom dan op 24 november naar het Nationaal Warmte Congres en ga de discussie aan met de professionals uit de sector!

Meer informatie

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *