ET Hypotheek

Vleuten - Dennis Vink. Nyenrode.

De hypotheek is dood, lang leve de hypotheek! De hypotheek is eigenlijk een erg simpel product. Het is een contract tussen twee partijen waarbij de geldverstrekker geld verstrekt aan de geldnemer. En de geldnemer gebruikt zijn huis als onderpand en kiest een looptijd en rentetarief dat bij hem past. Waar voorheen -en dan spreek ik over niet al te lang geleden- dubieuze rentetarieven van meer dan 6% per jaar betaald moesten worden zijn de gemiddelde tarieven inmiddels gedaald onder de 2%.

Toekomstscenario

Ook de keuze voor het type hypotheekproduct is simpeler geworden met het beperken van de renteaftrek en het inperken van het aflossingsvrije gedeelte. Positief? Dat hangt ervan af. Laten we eens een extreem toekomstscenario beschrijven. De consumenten zullen in hun vuistje lachen omdat het rentetarief in de Nederlandse huizenmarkt verder zal gaan dalen onder de 1%. De traditionele geldverstrekker zal echter zwaar onder druk komen te staan. Block chain technology zal ervoor zorgen dat hypotheekaanvragen snel en automatisch kunnen worden verwerkt. De hypotheekadviseur heeft geen werk meer. En de financiële instellingen? Hun rol in de hypotheekmarkt beperkt zich enkel tot intermediair waarbij de hypotheekkredieten niet meer op de balans gehouden worden, maar direct worden doorverkocht aan institutionele partijen.

Realistisch?

Als ik u vertel dat ik twee weken geleden in Mumbai (India) gesproken heb met een club van nog geen 5 personen die een bank “without a balance sheet” aan het bouwen zijn in the cloud, dan vrees ik dat het extreme scenario eerder waarheid wordt dan fictie.

Om die reden ben ik persoonlijk erg benieuwd om op het Hypothekencongres te leren hoe de hypotheekverstrekker zich in de nabije toekomst met zijn product wil onderscheiden van wat ik noem de ET hypotheek.

Dennis Vink, Hoogleraar Financien en investeringen Nyenrode Business Universiteit en tevens spreker op het congres Hypotheken Next.


Meer weten?

Bezoek het Hypotheken-Next-congres. Graag tot ziens op 29 september in Amsterdam!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *