Niet alleen aandacht voor de DGA, maar ook voor de adviseur zelf

Sylvester Schenk
Op 4 oktober 2016 organiseert Euroforum een studiebijeenkomst over de komende afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Sprekers die op pensioengebied hun sporen ruimschoots verdiend hebben (in order of appearance Staats, Stam en Gommer) zullen u meer dan uitvoerig bijpraten over wat kan, wat moet of wat juist niet (meer) kan.

Het optreden van slotspreker Vennix (onder meer voorzitter van het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van belastingadviseurs) belooft bijzonder te worden. Hij zal minder ingaan op het wetsvoorstel zelf, maar wel ruimschoots aandacht besteden aan de specifieke rol van de adviseur bij de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Dat is hard nodig, want toute fiscaal Nederland loopt op dit moment likkebaardend rond met de gedachte binnenkort weer eens een ouderwets aantrekkelijk adviesproduct in de koffer te hebben, met behulp waarvan wat omzet betreft weer eens een topjaar gedraaid kan worden.

Die droom kon wel eens –toegegeven, de gelijkenis met het DGA pensioen in eigen beheer is treffend – veranderen in een nachtmerrie. Want de afschaffing van dit pensioen in eigen beheer kent de nodige voetangels en klemmen. Of afkoop voordelig is of niet zal nog wel correct becijferd kunnen worden. Maar de zorgplicht voor de adviseur is in veel gevallen tot ver over de pijngrens opgerekt. Wie bijvoorbeeld de partner van de DGA adviseert om blind mee te tekenen (‘Bij het kruisje graag, mevrouwtje’) is dom of onverantwoord, maar waarschijnlijk beide. Natuurlijk, u kunt voor de belangen van die partner een kantoorgenoot inschakelen, maar of u daar de vereiste onafhankelijkheid mee in huis haalt is nog maar zeer de vraag. En nog wat: mag u als belastingadviseur zonder Wft-vergunning pensioenadvies uw klant over dit onderwerp nog vertellen zonder een strafbaar feit te begaan? Ook als er geen 100% waterdichte oplossing te geven is, is het al heel wat als u weet waar een grote mate mate van voorzichtigheid geboden is.

Het is daarom dat ik u als dagvoorzitter de studiemiddag van Euroforum, Fiscaal-up-to-Date en Fiscaal Praktijkblad op 4 oktober 2016 van harte aanbeveel.

Nijmegen, 14 september 2016
Sylvester Schenk


Meer informatie?

Bezoek voor meer informatie de website Congres Pensioen Eigen Beheer.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *