Frits Verheij, DNV GL: “De transitie naar duurzame energievoorziening gaat steeds sneller”

DNV GL logoWij interviewden Frits Verheij, Director Smart Green Cities, DNV GL voorafgaand aan het Next Energy! congres. In dit Interview geeft Frits zijn visie over de disruptieve veranderingen, die gaan plaatsvinden in de energiemarkt en de transitie naar duurzame energievoorziening.

De transitie naar duurzame energievoorziening gaat steeds sneller en zal steeds meer van onderaf gaan plaatsvinden.

De disruptieve veranderingen die gaan plaatsvinden in de energiemarkt, dat zijn er een aantal. Laat ik me even beperken tot technologie en de energiemarkt. In de technologie zien we een verandering in het elektrisch rijden, wat echt een verandering teweegbrengt in bijvoorbeeld de elektriciteitsmarkt, zonne-energie of duurzame energie in zijn algemeenheid. Maar zonne-energie komt heel dicht bij en de verandering van businessmodellen. Er komen nieuwe bedrijven op deze markt, die met een compleet ander principe naar de business kijken en die een verandering teweeg zullen brengen in hoe wij omgaan met energie.

Frits VerheijIn die nieuwe energiemarkt zie je een aantal belangrijke dingen, maar wat altijd overeind blijft staan, is wat wij noemen: de energy trilemma. Dus we hebben altijd betrouwbaarheid, betaalbaarheid en verduurzaming van de energievoorziening. De verduurzaming is wat nu op dit moment enorm aan het groeien is. Hoe kun je dat dan doen en gelijktijdig betrouwbaar en betaalbaar blijven? Betrouwbaar is iets waar wij voor staan. Dat doe je door zeker te weten of eigenlijk een zekerheid aan de klant te geven dat dat wat je levert, dat je daar ook van op aan kunt. Dat doen we hier onder andere bij het meten van slimme gasmeters en slimme elektriciteitsmeters. Dus meters die verkocht worden aan een klant of die geleverd worden bij een klant, die weten in ieder geval: het is bij ons getest, die dingen voldoen aan de eisen waarvoor ze gemaakt zijn.

Marktkansen

Bestaande spelers op deze markt denken na over een verandering in business modellen, dus bijvoorbeeld niet alleen maar een quality leveren, maar ook services leveren. Dat doen wij als consultant ook, wij kijken niet alleen maar naar leveren van adviesdiensten, maar ook kunnen wij bijvoorbeeld andere diensten rondom een product als smart CableCard gaan leveren. Om te zorgen dat de betrouwbaarheid van een systeem overeind blijft en daarnaast toch nog steeds onze expertise inzetten.

Duurzame energie

De transitie naar duurzame energievoorziening gaat steeds sneller en zal steeds meer van onderaf gaan plaatsvinden. We kijken in Nederland, maar ook in omringende landen heb je heel veel, wat wij noemen, lokale energiecorporaties. Echt een bottom-up proces, hoe kunnen wij energie gezamenlijk anders gaan organiseren. Een concreet voorbeeld van zo’n verandering, is dat een lokale energie gemeenschap gezamenlijk zo een PV aanschaft, maar ook bijvoorbeeld al begin met energie te verhandelen onderling en dat is echt een zeer disruptieve verandering.

Toekomst van de Energiemarkt

De toekomst van de energiemarkt zal zijn dat we steeds meer op een decentraal niveau gaan organiseren. We zullen steeds meer kijken naar, ik noem maar even, community ’s, gemeenschappen waarbij we onderling proberen zoveel mogelijk gebruik maken van eigen energie opwek, maar ook energie zullen uitwisselen met elkaar. Ik denk dat dat één van de grote veranderingen gaat zijn en we zullen een koppeling gaan zien tussen energie en andere businesses, bijvoorbeeld de auto mobility, dus de auto-industrie, hoe koppel ik het autorijden aan mijn energiegebruik.

Energy Next!

Als je kijkt naar de energieverandering die we zien, die dus nu al gaande is, dan is het een markt waarbij je de dingen niet meer in je eentje kunt doen. Het is zo complex aan het worden en we zullen zoveel van elkaar nodig hebben, dat je dit soort zaken alleen maar in samenwerking kunt gaan doen. Dus dat betekent niet alleen de traditionele energieleveranciers en netbeheerders, IT bedrijven, mensen uit de automobiel industrie, mensen uit de Telecom industrie, consultants zoals die van DNV-GL, al dat soort partijen moet je bij elkaar brengen om te zorgen dat je toe kunt werken naar een nieuwe energiemarkt van de toekomst.

Energy Next

Logo Energy Next!Nieuwe technologieën, marktmodellen en samenwerkingsvormen dragen in grote mate bij aan het hervormen van de energiemarkt. Het roer moet immers om, maar hoe? Tijdens het Energy Next! congres op 10 december 2015 hoort u o.a. alles over de nieuwste initiatieven, businessmodellen en kansen. Frits Verheij (DNV GL) is spreker op het Energy Next! congres. Meer informatie vindt u op de website van Energy Next!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *