Gemeente Nijmegen: “Wij streven ernaar om in 2045 energieneutraal te zijn”

In aanloop naar het Nationaal Warmtecongres interviewden wij Harriët Tiemens, wethouder Duurzaamheid Gemeente Nijmegen.

Wij zijn een stad die ernaar streeft om in 2045 energieneutraal te zijn en dan moet je dus alle bronnen aanboren die er beschikbaar zijn. De grote kachel voor de komende jaren is de ARN, de afvalverbranding.

Transcriptie van het interview

Wij vinden het heel belangrijk, dat de restwarmte in de stad, dat die nuttig wordt gebruikt. We zijn een stad, die ernaar streeft om in 2045 energieneutraal te zijn en dan moet je dus alle bronnen aanboren, die er beschikbaar zijn in de stad.

Restwarmte is een hele belangrijke bron. We doen dat door nu heel concreet het warmtenet aan te leggen en dat is een samenwerking van vele partijen. Een begin is gemaakt, dat warmtenet willen we doortrekken naar de bestaande stad. Het eerste stukje van het warmtenet, dat gaat naar een nieuwbouwwijk, vervolgens willen we het doortrekken naar de bestaande stad het Sonsgebied, universiteitscampus.

In eerste instantie, vanuit de gemeente, is het vooral de samenwerking met bedrijven en andere overheden. We hebben bijvoorbeeld een Green Deal met het ministerie, maar ook de provincie is een hele belangrijke partner in een stukje financiering van het plan en natuurlijk de bedrijven zelf.

De grote kachel voor Nijmegen is de komende jaren de ARN, de afvalverbranding. Het business model is nu gestoeld op zo’n 14.000 aansluitingen, huishoudens en dat kunnen ze makkelijk aan dus de vuilverbranding wordt de kachel van Nijmegen en zo wordt de vuilverbranding ook weer een stukje duurzaam.

Het congres is heel erg belangrijk om met elkaar uit te wisselen van hoe het moet met zo’n warmtenet. Het staat opnieuw in de belangstelling, het is al een oud concept, maar het staat opnieuw in de belangstelling bij alle steden en provincies die toch naar energieneutraliteit werken in het kader van de hele energietransitie. Wij gaan ook graag vertellen op dat congres over ons warmtenet en over het masterplan energietransitie wat op dit moment in de maak is.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *