In aanloop naar het Nationaal Windenergie Congres interviewden wij Matthias Haag, Chief Executive Officer Gemini. Wat is zijn visie op de windenergie sector? En hoe ziet de toekomst van de sector er volgens Matthias Haag uit?
De belangrijkste opgave voor de windenergiesector in 2015 is om te laten zien dat dingen volgens plan lopen en dingen goed afgemaakt worden.
Bekijk het interview
Gemini is een project over 4 partijen gebouwd: Northern Power (een Canadees bedrijf), Siemens Financial Services, Van Oord en HVC. En is een 600 Megawatt windpark, genoeg energie om 1,5 miljoen mensen te verzorgen. En we zijn nu in het midden van de bouw: er worden tussenstukken gebouwd, mono pijlers geproduceerd, kabels geproduceerd, en we beginnen ook echt met de constructie van ons substation, bijvoorbeeld in Eemshaven waar die hubconnection komt en ook met offshore zijn we al begonnen dingen op te bouwen.
Waar liggen de grootste uitdagingen voor de windenergiesector?
De belangrijkste opgave voor de windenergiesector in 2015 is dat we moeten laten zien dat dingen volgens plan lopen en dat dingen goed afgemaakt worden. En dat er tevens succesvolle projecten komen. Gemini speelt daar zeker een grote rol in, aangezien dit een heel belangrijk en heel groot project is.
Hoe ziet de toekomst van de sector eruit?
De toekomst voor de windenergie in Nederland zie ik heel positief. Er is een helder plan vanuit de regering, er is een strategie opgezet, er komt in 2015 nog een derde ronde, wat ook heel belangrijk is voor 2015. En ik denk in de toekomst dat er meer offshore wind komt.
Windenergie is een goede vorm van energie, want het is een heel groene vorm van energie. Er is heel weinig footprint wat eraan hangt, en het is een effectieve manier van energie te winnen. Er is een onbeperkte resource van wind die altijd vrijblijvend is. En ik denk, als je dat alles bij elkaar pakt, je een heel goede vorm van groene energie krijgt.
Waar staan we over 5 jaar?
Als we elkaar over 5 jaar nog eens zullen spreken, dan verwacht ik wel dat er heel veel meer offshore windmolens staan en molens draaien. Ik denk dat het belangrijk is dat die kosten naar beneden gaan, en dat is ook de verwachting. En met een heldere strategie van de regering die we nu hebben, zal er een succesvolle toekomst voor de offshore windenergie in Nederland zijn.
Nationaal Windenergie Congres
Wat zijn de uitdagingen en, wat zijn de kansen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de weerstand die aanwezig is omgezet wordt naar participatie? Inmiddels zijn er voor Wind op Land mooie lokale initiatieven waarbij burgers gezamenlijk met de stakeholders oplossingen creëren die voor iedereen waardevol zijn. Maar ook bij Wind op Zee zoeken partners elkaar op om samen unieke projecten te creëren.
In twee dagen bent u volledig op de hoogte van de ontwikkeling.