Hoe stimuleer je duurzaam gedrag?

Wil jij duurzame energieprojecten opstarten in jouw gemeente? Je hebt dan wellicht gemerkt dat de weerstand tegen de duurzaamheidstransitie niet vanuit de techniek komt, maar juist vanuit gedrag van burgers, bedrijven en andere overheden. Het is daarom nodig om duurzaam gedrag te stimuleren, aldus Anjo Travaille, adviseur en spreker over duurzaam gedrag bij Bovenkamers. Hij vertelt in deze blog hoe je duurzame gedragsverandering kunt realiseren.

Waarom investeren overheden steeds meer in stimulering van duurzaam gedrag?

Overheden ervaren steeds vaker dat de duurzaamheidstransitie niet tegengehouden wordt door een gebrek aan technische of financiële mogelijkheden, maar juist door weerstand bij burgers, bedrijven en andere overheden. Zij zijn niet altijd welwillend om zich aan te passen naar duurzaam gedrag. Enkele redenen hiervoor zijn gewoontegedrag, grenzen aan aandacht en de tijd en moeite die het kost om bewust duurzame keuzes te maken. Overheden willen daarom steeds vaker interventies gebruiken die gedragsverandering stimuleren.

Hoe realiseer je gedragsverandering?

Anjo Travaille vindt dat effectieve interventies waardevol zijn om burgers, bedrijven en overheden een stap verder te laten komen. Hij stelt dat gedragsverandering niet vanzelf gaat, maar de juiste inzichten en beïnvloeding van duurzaam gedrag maakt het wel een stuk makkelijker en leuker. Je denkt bij effectieve interventies bijvoorbeeld aan:

  • Verandermomenten benutten: op een gemiddelde dinsdagochtend staan mensen niet open voor informatie over duurzaam bouwen, maar bij verhuizingen, verbouwingen en aanvragen van een omgevingsvergunning wel. Je moet dan als overheid voorwaarden stellen en de juiste informatie en deals bieden.
  • Makkelijker maken: bijvoorbeeld door het omdraaien van een default, zoals gedaan is met reclamedrukwerk in een aantal gemeenten. Je moet daar nu een sticker plakken als je wel reclamedrukwerk wilt ontvangen.
  • Concreet handelingsperspectief bieden: milieubewustzijn heeft weinig effect op duurzaam gedrag. Het handelingsperspectief centraal zetten, zorgt dat mensen gerichter in actie komen. Bijvoorbeeld door aan te bieden dat bewoners een energiecoach kunnen uitnodigen voor advies op maat over energiezuinig wonen.
  • Wooncomfort verhogen: duidelijk maken hoe het wooncomfort omhoog gaat door duurzaam gedrag, stimuleert mensen om duurzamer te leven.

Zet een duurzaam energieproject op

Wil jij weten hoe je een duurzaam energieproject opzet met voldoende draagkracht in de omgeving, zodat het daadwerkelijk voor verandering zorgt? Schrijf je dan in voor de opleiding Duurzame Energieprojecten van Euroforum. Jij leert hier van diverse experts hoe jij een succesvol project opzet in jouw regio. Zet jij een duurzaam energieproject op met meerdere mensen in jouw organisatie? Kies dan voor een Incompany-traject op maat!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Benodigde ruimte voor het eerst in kaart gebracht voor toekomstig energiesysteem

In 2050 heeft Nederland een klimaatneutrale energievoorziening. Dit vraagt om zorgvuldige planning, temeer omdat een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *