Vijf redenen voor het verduurzamen van vastgoed

Wil jij jouw vastgoed verduurzamen? Het is steeds aantrekkelijker om te investeren in duurzame maatregelen voor vastgoed, aldus Ewald Slingerland, Senior Ontwikkelaar Duurzame Warmte bij De WarmteTransitieMakers. Hij geeft in deze blog vijf redenen waarom jij er goed aan doet om te investeren in het verduurzamen van jouw vastgoed.

Waarom wordt het verduurzamen van vastgoed steeds belangrijker?

Vijf recente ontwikkelingen binnen het vakgebied duurzaamheid maken het steeds relevanter om te investeren in het verduurzamen van jouw vastgoed. Het gaat hierbij om:

  • De verplichting van de (hybride) warmtepomp, huiseigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om een duurzaam alternatief te kiezen wanneer ze hun cv-installatie vervangen.
  • De stijging van de ISDE-subsidie op isolatie, de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is in 2022 gestegen. Het is nu nóg aantrekkelijker om te investeren in isolatie of een warmtepomp.
  • De stijgende energieprijzen, gas, elektra en warmte worden steeds duurder door de huidige energiecrisis.
  • Het aanbieden van de nieuwe Warmtewet aan de Tweede Kamer, naar verwachting mei 2023. Het doel van de nieuwe wet is om het aantal collectieve warmtesystemen in gebouwen te versnellen door een heldere rolverdeling, transparante tarieven en scherpe eisen op bijvoorbeeld duurzaamheid.
  • De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen, de zonne-energie die jij teveel hebt opgewekt, wordt nu nog overgenomen door het energiebedrijf tegen een aantrekkelijk tarief. Deze regeling wordt de komende jaren afgebouwd, waardoor het aantrekkelijk is om ook te investeren in andere manieren om vastgoed te verduurzamen.

Duurzame alternatieven zijn haalbaar

Ewald Slingerland stelt dat duurzame alternatieven voor energie steeds aantrekkelijker zijn als je jouw vastgoed gaat verduurzamen. De verplichting van de (hybride) warmtepomp geeft duidelijkheid en voorbereidingstijd aan de sector. Het samenspel van stijgende energieprijzen én subsidie op isolatie maken duurzame alternatieven steeds aantrekkelijker geprijsd. Alleen de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel lijkt het verduurzamen van vastgoed nog in de weg te staan.

Stel een rendabel plan op

De vraag voor ontzorging van buurten, wijken en bewonersinitiatieven neemt toe. Gemeenten willen de regie nemen voor het verduurzamen van vastgoed, maar weten niet hoe en met welke mensen. Je leert tijdens de opleiding Verduurzamen van Vastgoed van Euroforum hoe jij een succesvolle businesscase opstelt voor het verduurzamen van vastgoed, zodat jij toekomstbestendig te werk kan gaan. Wil jij het kennisniveau organisatiebreed verhogen? Kies dan voor een Incompany-traject op maat!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *