Is jouw glas halfleeg of halfvol?

Hoe gaat het met jullie in deze coronatijd? Wat een bizarre tijden. Wie had drie maanden geleden kunnen denken dat onze samenleving zo zou veranderen?

Het “nieuwe normaal”

1,5 meter afstand van elkaar, mondkapjes in het ov en vooral veel, heel veel online sessies. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar in het begin zat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in ZOOM-sessies en calls.

Inmiddels is iedereen gewend aan een werkomgeving waarbij je anderen virtueel ontmoet. Er zitten ook wel voordelen aan. Je bent vaak effectiever, meer to the point en ineens kan iedereen wel aanwezig zijn, want ja, alle andere afspraken zijn vervallen.

Waar iedereen in het begin nog wat onwennig was, beeldbellen we er nu lustig op los.

En natuurlijk, ik zie en hoor ook dat iedereen staat te springen om elkaar weer “live” te ontmoeten. Immers, wanneer je elkaar nog niet kent is het fijn om ook de non-verbale communicatie in je op te nemen. Maar met een beetje geluk, ga we ook dat weer langzaamaan doen. In een 1,5 meter samenleving. In het “nieuwe normaal”. In het “nieuwe duurzame normaal”.

Het effect van de coronacrisis

Wat is het effect voor onze sector? Die grote doelstellingen en nog grotere ambities heeft. Want wat is en gaat het effect van de coronacrisis zijn? Het woord crisis roept toch minder positieve associaties op. En voor veel bedrijven is en zal het nog een tijd inderdaad zwaar worden. Maar, ik luisterde laatst naar Jitske Kramer en haar woorden vond ik treffend:

“Zie je deze periode als een crisis? Of als een transformatie?“

Hoe ga jij om met deze situatie? Is het glas halfleeg of halfvol? Wat kan er allemaal niet? Of juist, wat kan er nu wel?

Extra impuls

Het lijkt alsof in veel gevallen deze situatie juist voor een extra impuls zorgt. Ik zie en hoor over zoveel projecten en initiatieven. De ene na de andere gemeente of provincie deelt op LinkedIn hoe zij in deze tijd juist doorgaan en met digitale tools hun visie uitvoeren. De Rijksoverheid, die momenteel toch redelijk wat op haar bordje heeft, ziet ook nu nog steeds het belang om actief door te gaan met het verduurzamen van onze samenleving.

En ook andere marktpartijen zitten niet stil. Geplande projecten worden uitgevoerd. En er wordt gekeken om waar mogelijk z.s.m. te starten met nieuwe projecten. Iedereen lijkt elkaar makkelijker te vinden. Immers, je kunt elkaar makkelijk online ontmoeten en direct spijkers met koppen slaan.

Door het wegvallen van al die reistijd heeft iedereen tijd om zich verder te verdiepen in de materie. De keuze is reuze in online webinars en virtuele classrooms. En als iedereen up to date is kunnen beslissingen sneller gemaakt worden.

Een paar mooie voorbeelden die ik tegenkwam:

  • Woningstichting Rochdale vond een manier om ook nu burgerparticipatie door te laten gaan. Zij organiseerden hun informatiebijeenkomsten over de vernieuwing van de Van Deysselbuurt in Amsterdam online. Het blijkt, dat je met virtuele tools meer en andere burgers kunt bereiken. De kracht zit ‘m in de combi volgens Over Morgen: https://bit.ly/2TLuJUk
  • Rotterdam ziet het energietransitieprogramma als een kans om twee crises in één keer te bestrijden. De investeringen vanuit het programma leiden niet alleen tot energiebesparing, maar ook tot extra bedrijvigheid en werkgelegenheid: https://bit.ly/2M55SGM
  • De eerste 20 RES-en zijn, ondanks het uitstel wat verleend is, toch al klaar. Een interessante reflectie van o.a. Karen Arpad, plv. directeur NP-RES, Thijs Kuipers, voorzitter RES Noord- en Midden Limburg en René Idema van Royal Haskoning vind je hier.
  • Ook de proeftuin aanvragen lopen gewoon door. Eindhoven heeft een nieuwe aanvraag ingediend. Zij hebben inmiddels ervaring vanuit hun eerdere proeftuin en samen met de andere stakeholders hebben zij een innovatieve aanpak ontwikkeld om te komen tot betaalbare, schaalbare en adaptieve oplossingen in de gehele warmteketen: https://bit.ly/3em7FDm

Knopen doorhakken

Je ziet ook dat waar we eerder spraken in mitsen en maren, nu in één keer veel wel gewoon kan. Dat we rigoureus kunnen beslissen om de keuze te maken voor een duurzame samenleving.

Wie had bijvoorbeeld ooit kunnen bedenken dat het mogelijk zou zijn dat heel Nederland thuis ging werken? Of dat de hele luchtvaart vrijwel stil zou komen liggen? Een mooi moment om deze meteen te verduurzamen. Waarom zou je weer terug willen naar hoe het was?

Een groen, duurzaam herstel uit deze periode. Dit is een kans om klimaatverandering juist een boost te geven.

Ik zie het dus rooskleurig in. Want als deze daadkracht in deze tijd mogelijk is, dan kunnen we dat zeker voortzetten en zo in 2050 op het punt staan waar we willen zijn.

Ik vind het persoonlijk jammer dat er vooral allerlei onderzoeken en artikelen gepubliceerd worden waarin alleen gesproken wordt over het negatieve effect van de corona crisis voor de duurzaamheidssector. Willen we als sector deze periode inderdaad zien als een crisis? Of als een transformatie? Ik zou zeggen, kies voor het laatste. Dat geeft naar mijn mening meer energie. Letterlijk en figuurlijk.

Dit artikel is geschreven door Bianca Bendriss, Vertical Expert Duurzaamheid, Euroforum.

Wil jij meer verdieping over Duurzame Energieprojecten?

Hoor tijdens de Opleiding Duurzame Energieprojecten alle ins en outs over de duurzame energiemarkt; over technologie en beleid, maar ook over de haalbaarheid van je project en het creëren van draagvlak. Onmisbaar om de juiste keuzes te maken en als gesprekspartner met alle partijen aan tafel te gaan!

De opleiding is praktisch ingestoken; docenten brengen je op de hoogte van hun visie en kennis uit de praktijk.

Meer informatie over deze opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Welke plannen heeft het kabinet met waterstof in de energietransitie?

Het thema waterstof is een belangrijk onderdeel van de plannen van het kabinet rondom de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *