Essentiële vaardigheden voor de Project Controller

Organisaties eisen steeds meer inzicht in de prestaties van projecten en programma’s. Stakeholders hebben het vertrouwen nodig dat de budgetten goed worden besteed. Project controllers worden opgeroepen om de juiste informatie te verstrekken die het makkelijker maakt om beslissingen te nemen.

Ben jij werkzaam als project controller en merk je ook dat de uitdagingen en eisen steeds hoger worden? In dit blog gaan we in op de belangrijkste vaardigheden voor de project controller, zodat jij weet op welke skills jij moet focussen om succesvol te blijven!

1. Omgaan met veranderingen

Projecten zijn door hun dynamische en incidentele karakter onvoorspelbaar. Effectief omgaan met veranderingen binnen projecten is een van de moeilijkste aspecten van kostenbeheersing. Hoewel er altijd een budget wordt vastgesteld, zijn veranderingen onvermijdelijk.

Als project controller dien je te anticiperen op de veranderende factoren en de betrokken stakeholders. Een goede project controller moet de balans vinden tussen besturing en beheersing. Het is belangrijk dat het projectteam de middelen heeft om het project op tijd en binnen budget te realiseren. Om effectief om te gaan met veranderingen moeten de processen in het project – zoals: kwaliteitsbewaking, planning, risicobeheersing en resource managent – worden geïntegreerd. Het project moet een integraal proces zijn dat wordt gedragen door het hele projectteam.

2. Risicomanagement

Project Control is meer dan het optellen van (historische) data en het bijhouden van de financiële status van het project. De project controller moet de consequenties van potentiële risico’s in kaart brengen om de resultaten te kunnen beïnvloeden. Hij dient de in kaart gebrachte risico’s te kwantificeren en prognoses up-to-date te houden.

3. Houding en gedrag

Als project controller sta je tussen het project en de organisatie in. Door deze dynamiek krijgt de project controller regelmatig te maken met tegengestelde belangen, omgaan met dilemma’s en weerstand. Deze context vraagt om de juiste soft skills. Het is juist dan belangrijk om een serieuze gesprekspartner te blijven en op te treden als verbindende navigator.

Ondanks de groeiende rol van project control, is er geen standaard aanpak die werkt in de praktijk. Er zijn technieken die zorgen dat je in control blijft, maar de belangrijkste factor blijft de mens. Dat komt omdat projectbeheersing veel vaardigheid vraagt op het gebied van projectmanagement, controlling en verander management. Ben jij hier al op voorbereid?

Opleiding Project Control

Heb je in je werk te maken met het financieel sturen en beheersen van projecten? En wil je meer grip krijgen op projecten? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! Deze opleiding leert hoe je als project controller de verbinding maakt met je organisatie en hoe je focus behoudt op essentie en kwaliteit. Meer informatie?
Bekijk de opleiding Project Control

Over Inger de Grefte

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *