Klimaatakkoord: Een zakelijke benadering van groene energie zal de meest duurzame blijken!

Blog Hans Kursten – hoofddocent Duurzame Energie bij Euroforum

Nu het stof is neergedaald van de eerste reacties na de publicatie van het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord vorige week dinsdag 10 juli, kunnen we ook een eerste balans opmaken.
Van het Gronings gas af, wel duurzamer maar niet goedkoper, het gaat ons allemaal raken, Nederland weer een gidsland? En wie gaat daarvoor de rekening betalen? Helaas meer vragen dan antwoorden.

Geen technologie meer uit het ‘aardgas’ tijdperk

Maar tegelijkertijd tekent een aantal ontwikkelingen zich al duidelijker af. Kopers van een nieuwbouwwoning willen geen technologie meer uit het ‘aardgas’ tijdperk waarvoor de kosten de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Eigen duurzame opwekking en opslag wordt financieel steeds aantrekkelijker. De toepassing van collectieve warmte, oftewel Stadsverwarming, neemt in populariteit weer toe nu blijkt dat dat 1 van de goedkoopste alternatieven vormt voor een gasketel. Bij nieuwbouw, maar zeker voor de bestaande bouw.
Maar al die zaken kosten geld. Veel geld. En niet voor iedereen is dat even makkelijk bereikbaar. En het vereist kiezen en knopen doorhakken.

Verschillende doelen en verschillende oplossingen

Voor de uitwerking nemen de betrokken onderhandelingspartijen nog de rest van het jaar de tijd. Een enorme klus. Balancerend tussen verschillende belangen. Met verschillende doelen en verschillende oplossingen. Een grote puzzel, terwijl niemand precies weet hoe de puzzel eruit gaat zien. Ook degenen die aan de verschillende tafels zitten niet, zoals Ed Nijpels in zijn toelichtende brief al aangaf.

Kennis vergaren en ervaring opdoen

In dat licht is het goed dat direct betrokkenen, ontwikkelaars, gemeenten, netbeheerders, gebruikers én initiatiefnemers van concrete projecten, met elkaar aan tafel gaan. Om op een nuchtere en zakelijke wijze oplossingen te bespreken en uitkomsten af te wegen. Met oog voor de doelen en belangen van alle partijen, niet op de laatste plaats die van de gebruiker. Waarbij ze kennis vergaren en ervaring opdoen. Mét andere professionals.
In dat proces zal naar mijn overtuiging een zakelijke benadering het meest duurzame blijken als we over een aantal jaren terugkijken.

Over redactie

Bekijk ook

Benodigde ruimte voor het eerst in kaart gebracht voor toekomstig energiesysteem

In 2050 heeft Nederland een klimaatneutrale energievoorziening. Dit vraagt om zorgvuldige planning, temeer omdat een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *