Leer meer over nut en noodzaak van een warmtevisie

Bron: Over Morgen

Over Morgen zet zich elke dag met hart en ziel in om een aardgasvrije toekomst mogelijk te maken. Dat doen wij inmiddels voor een breed scala aan klanten, die door heel Nederland verspreid zijn. Om onze praktijkkennis te delen organiseert Over Morgen de dag na het Warmte Congres een Verdiepingsdag voor gemeenten en woningbouwcorporaties. Op 17 november leren we je alles over hoe je inzicht krijgt in de warmtetransitie in jouw gemeente, hoe je een warmtevisie opstelt en hoe je zorgt dat nieuwbouwgebieden aardgasvrij worden gerealiseerd. Woningbouwcorporaties krijgen inzicht in hun rol in de warmtetransitie en in de mogelijkheden voor een aardgasvrije woningvoorraad in 2050. We laten ook partners aan het woord die al volop bezig zijn met het vormgeven van de warmtetransitie. Zo komt de wethouder van Leiden zijn ervaringen delen over de Warmtevisie Leiden.

Klik hier als je meer wilt weten over het programma.

In aanloop naar de Verdiepingsdag delen we hier alvast een aantal voorbeelden van hoe wij gemeenten en woningbouwcorporaties geholpen hebben om een start te maken met de warmtetransitie. Vandaag deel 2: “Geen transitie zonder plan”.

Het Regeerakkoord zegt het in heldere taal: over 3 jaar moeten er jaarlijks 50.000 huishoudens van het gas worden gehaald, om te groeien naar 200.000 huishoudens per jaar, zodat uiteindelijk 7 miljoen huishoudens duurzaam verwarmd worden.

En gemeenten krijgen in deze transitie een cruciale regierol. Zij gaan bepalen welke oplossing in welke wijk gekozen moet worden. Dit is een niet te onderschatten opgave. Hele wijken zullen van het gas af gehaald moeten worden. Iedereen in Nederland zal hiermee te maken krijgen. Bewoners komen voor de vraag te staan: hoe ga ik mijn huis verwarmen als er geen gas meer is? Welke alternatieven zijn er in mijn wijk? Welke investeringen moet ik doen in mijn huis en hoe wordt deze transitie gefinancierd?

Juist omdat de keuzes die gemeenten moeten maken, uiteindelijk iedereen gaan raken, doen gemeenten er verstandig aan om een eerste verkenning vast te leggen in een warmtevisie. In de warmtevisie schetst de gemeente een toekomstbeeld van hoe een stad in de toekomst wordt verwarmd en selecteer je de eerste wijken en projecten waar je aan de slag gaat. Omdat een warmtevisie een vliegende start moet geven aan de warmtetransitie, is het cruciaal dat deze visie wordt gemaakt samen met de belangrijkste stakeholders, met name woningbouwcorporaties. Zij zullen uiteindelijk uitvoering moeten geven aan de visie.

De gemeente Leiden loopt voorop in de warmtetransitie en heeft afgelopen jaar hun warmtetransitie vastgesteld. Over Morgen heeft de gemeente ondersteund in het opstellen hiervan. Je leest er hier alles over.

Op de Verdiepingsdag zal Marcel Belt, programmanager duurzaamheid in de gemeente Leiden, zijn ervaringen delen en zal wethouder Paul Dirkse aansluiten bij het Aardgasvrij Café vanaf  15.30 uur (live te volgen via de Facebookpagina van Over Morgen) om deelnemers mee te nemen welke impact de warmtevisie in de gemeente Leiden gehad heeft.

Het Nationaal Warmte Congres

De verduurzaming van onze warmtevoorziening is onomkeerbaar. Om deze opgave uit te voeren zullen we alle zeilen bij moeten zetten.
We moeten nú starten!

Thema’s die o.a. aan bod komen tijdens het congres:

  • Hoe kunnen we versnellen?
  • Industrie versus de gebouwde omgeving
  • Het uitfaseren van gas; wat, hoe, waar en wanneer?
Download de brochure

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Omgaan met netcongestie: gemeenten en provincies sturen op gebruik van elektriciteitsopslag

Bron: www.rvo.nl Hoe kunnen provincies en gemeenten omgaan met de overbelasting van het elektriciteitsnet in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *