Martijn Hagens, COO Nuon Energy “Eindafnemer krijgt een steeds grotere rol”

In aanloop naar het Nationale Warmtecongres interviewden wij Martijn Hagens, COO Nuon Energy. Hoe belangrijk is de eindafnemer in de ogen van Nuon en welk rol speelt de eindafnemer in de energie infrastructuur? Hoe ziet de toekomst eruit en waar liggen volgens Martijn Hagends de kansen voor de sector?

“Waar eindafnemers in het verleden alleen afnamen, zullen ze steeds meer zelf ook gaan produceren”

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik denk dat warmte heel aantrekkelijk is voor onze eindafnemers. Onze eindafnemers zijn ook bijna unaniem tevreden, met name door de hoge leveringszekerheid, de betrouwbaarheid en het comfort dat ze met hun stadswarmte krijgen. Daarnaast dragen ze vaak ongemerkt bij aan verduurzaming van onze samenleving. Ik denk dat we kunnen helpen om ze daarvan meer bewust te maken, want het effect van stadswarmte is vaak veel groter dan bewuste acties zoals het scheiden van afval en dergelijke. Meer proactieve communicatie over het duurzame aspect van warmte kan daarbij helpen. Tot slot is het ook goed om te melden dat klanten beschermd zijn door middel van de nieuwe Warmtewet, waardoor ze ook niet te veel betalen.

Toekomst van de Energie Infrastructuur

“De toekomst kenmerkt zich door een steeds grotere rol van de eindafnemer”

De toekomstige energie infrastructuur kenmerkt zich door een steeds grotere rol van de eindafnemer. Waar ze in het verleden alleen afnamen, zullen ze steeds meer zelf ook gaan produceren. Wij als energiebedrijf willen dat heel graag faciliteren, dat klanten ook die eigen opgewerkte energie kwijt kunnen. Dat is een hele belangrijke, dus we worden makelaar in energie en niet alleen producent van energie. Daarnaast zullen we een mix zien van centrale oplossingen, maar ook steeds meer decentrale oplossingen op wijk of op gebouwniveau. Dat maakt de energie infrastructuur complexer, dat moet beheerd worden en we zijn hard aan het werken om dat mogelijk te maken.

Kansen voor de warmtesector

Ik denk dat er hele mooie kansen zijn voor de warmtesector. We zien dat de steden waarin we actief zijn, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Almere, Arnhem, Nijmegen en Rotterdam allemaal belangrijke duurzaamheiddoelstellingen hebben, die ze voor een groot deel willen invullen door een groei van de warmte infrastructuur en de warmtelevering. Daar kunnen we een rol in spelen, maar alleen als we dat combineren met een verdere verduurzaming van de bronnen. We zullen dus ook zien dat er meer bronnen op die warmtenetwerken zullen worden aangesloten en daarmee worden wij makelaar in energie, veel meer dan enkel een producent in energie.

Het Nationale Warmtecongres

“Het zou mij heel erg helpen als ik zoveel mogelijk input krijg om onze visie en activiteiten aan te scherpen”

Ik hoop dat de mensen naar het Warmtecongres komen omdat ze ook hun mening willen laten horen en het zou mij heel erg helpen als ik zoveel mogelijk input krijg, zoveel meningen hoor. Kom vooral ook om mij te helpen om onze visie en onze activiteiten aan te scherpen.


Het Nationale Warmtecongres

Bovenstaande thematieken komen uitgebreid aan bod tijdens het Nationaal Warmte Congres. Tijdens dit congres staan de strategische en operationele vraagstukken centraal om de mogelijkheden van warmte optimaal te benutten. Meer informatie vindt u op de website van hetNationaal Warmtecongres.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

HyXchange presents its key findingsfrom the Hydrogen Spot MarketSimulation Project

Bron: HyXchange This market simulation increased our understanding of the hydrogen system andassociated dynamics, and …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *