“Nationale warmtestrategie mooie bouwsteen voor nationale energiestrategie”

Tijdens het Nationaal Warmte Congres werden ontzettend veel vragen gesteld aan de experts op het podium. Zoveel vragen, dat deze helaas niet allemaal op de dag zelf beantwoord konden worden. Reden genoeg dus om onze sprekers na afloop nog eens te vragen naar hun reactie!

leun-kees-van-der-150x150Uw vragen aan Kees van der Leun, Managing Partner, Ecofys

Kunnen we de energie uit eb en vloed niet gebruiken?

“Ja, dat kan, en eerste experimenten worden al gedaan in de Oosterschelde-kering. Internationaal staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen, en de verwachting is dat voor Nederland de bijdrage beperkt zal zijn, alleen al door het geringe niveauverschil tussen eb en vloed.”

Zou een variabel E- G-tarief (op uurbasis) voor consumenten een oplossing zijn?

“Dit gaat zeker helpen om de juiste incentives te geven. Als het bijvoorbeeld duur wordt om in de piekuren veel elektriciteit te gebruiken, dan is dit een aansporing om voor systemen te kiezen die minder bijdragen aan die piek.”

Hoeveel wind staat er op de Noordzee op koude dagen?

“Daar hebben we nu niet naar gekeken. Het zal iets beter zijn dan boven land, maar we verwachten dat ook op zee de condities van een koude winterweek (bijv. een groot hogedruk-gebied boven Nederland) gepaard gaan met minder wind dan normaal.”

Cruijff: als je niet snel bent moet je eerder starten! Statistieken mooi en leerzaam maar NU aan de slag. Eens?

“Eens. Maar dan wel met een blik op het hele systeem; al doende kunnen we het beeld dan verder bijstellen.”

Zou het niet beter zijn om een nationale energiestrategie te propageren?

“Een nationale energiestrategie zou zeker ook de moeite waard zijn. Wij bepleiten in ons verhaal al om bij de warmtestrategie rekening te houden met aanpalende gebieden zoals de duurzame elektriciteitsvoorziening. Een nationale warmtestrategie zou een mooie bouwsteen zijn voor een nationale energiestrategie!”

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *