“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote transities plaatsvinden”, schrijven de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF) en Improven. Hun onderzoek toont dan ook aan dat gemeenten de komende jaren significant meer kwijt zijn aan de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid. De kosten lopen op van 775 miljoen euro naar een miljard euro in 2030, waar komt dat door?
Redenen van de stijging
De kosten voor gemeenten vallen 39% hoger uit dan vier jaar geleden werd voorspeld. Dit is niet enkel te wijten aan inflatie. De oorzaak van deze stijging is tweeledig:
- Netcongestie, het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast. Capaciteitsgebrek zorgt ervoor dat er in steeds meer wachtrijen ontstaan om bedrijven of woonwijken op het stroomnet aan te sluiten.
- Arbeidsintensiteit, gemeenten hebben na verloop van tijd meer ervaring met de uitvoering van het energiebeleid. Het blijkt arbeidsintensiever dan in eerste instantie gedacht, waardoor de kosten hoger worden ingeschat.
Taken van gemeenten
De hogere kosten worden besteed aan het aardgasvrij maken van wijken en nieuwe warmtenetten. De innovatie binnen gemeenten houdt hier echter niet op. Ze moeten ook allerlei nieuwe regels handhaven, zoals de verplichte energiebesparing door bedrijven. Daarnaast hebben ze ook een vinger in de pap omtrent vergunningverlening omtrent duurzame energieprojecten en moeten ze zero-emissiezones inrichten.
Denk mee over innovatieve financieringsmodellen
Wil jij meedenken over de rol en kansen van innovatieve financieringsmodellen voor de kansen omtrent netcongestie en energieopslag? Kom dan naar het congres Financiering van de energietransitie van Euroforum op 19 september 2024. Hier komen stakeholders binnen de energietransitie bij elkaar om geïnspireerd te raken én om kennis uit te wisselen. Wil jij hier ook bij zijn? Meld je dan vandaag nog aan.