Big data-analyse en de rol van AI

Auteur: Tony De Jonker

Met een razend tempo krijgen we te maken met de komst van Artificial Intelligence (AI) en haar invloed op alle aspecten van het leven. Ook de impact daarvan op de dataverwerking en rapportage zal grote gevolgen hebben op de wijze hoe we ons werk in naaste toekomst zullen uitvoeren. De kunstmatige intelligentie zal het menselijk leven op vele vlakken gemakkelijker maken en tegelijkertijd kijken vele mensen met argusogen naar deze ontwikkeling. De grootste invloed zal te maken hebben met dataverwerking in al haar vormen en aspecten.

Momenteel zien we de volgende voorbeelden voorbijkomen, die binnen zeer korte tijd geëffectueerd kunnen worden:

  • Het vervaardigden van presentaties gebaseerd op weloverwogen instructies.
  • Video’s maken in andere talen waarin de mondbeweging gesynchroniseerd wordt met de gekozen taal en met gebruikmaking van de oorspronkelijk stem.
  • Op basis van instructies is het mogelijk om een professionele videoclip/film aan te maken.
  • Het bedenken van titels en het ontwerpen/schrijven van een boek.
  • Het automatisch laten afhandelen van allerlei business-processen gebaseerd op voorgeprogrammeerde condities.
  • Een telefonische of videomatige klantendienst opzetten die vragen van cliënten op menselijke wijze kan beantwoorden. Hiertoe kunnen verschillende soorten stemmen/talen worden voorgeprogrammeerd. Ook de verschijningsvorm op beeld van de persoon bij de klantenservice kan worden ingesteld.
  • Het maken van professioneel ontworpen logo’s, covers en beelden kan eenvoudig worden gerealiseerd.
  • Het maken van nieuwe muzikale composities gebaseerd op ingegeven variabelen zoals stijl, ritme, genre et cetera. Momenteel zijn al AI-cover albums gemaakt met diverse songs die uitgevoerd zijn door een gewenste artiest, die hij/zij in werkelijkheid nooit heeft ingezongen.
  • Het uitvoeren van ingewikkelde statische berekeningen zoals patroonherkenning, voorspellingen, gegevensclassificatie en clustering en natuurlijke taalverwerking.

Terwijl je dit artikel leest zijn er weer nieuwe AI-applicaties in de maak, naast de bestaande apps die voortdurend worden verbeterd. Op het gebied van dataverwerking hebben we nu te maken met ChatGPT, CoPilot van Microsoft en Bingchat Enterprise.

AI een bedreiging?

Sommigen zien AI als een bedreiging. Daarom wordt met komst van AI-leefregels ten aanzien van privacy en veiligheid steeds belangrijker. Ondanks al deze fantastische mogelijkheden blijft het menselijke creatieve brein het onmisbare startpunt voor alle verdere ontwikkelingen.

AI is als een UI: ze is een echte tranentrekker. Als je AI omarmt en de positieve aspecten ervan inziet, dan zijn het vreugdetranen. In andere gevallen zijn het tranen van verdriet. 😊

Omgaan met big data en snelle veranderingen

Tijdens de opleiding Data-Analyse voor Controllers en Financials worden de in dit artikel beschreven thema’s verder uitgediept. Je leert daarnaast alles over hoe je de business bijstuurt met effectieve data-analyses en gebruiksvriendelijke dashboards. Meer informatie?

Over admin

Bekijk ook

Het verbeteren van internationale betalingen in het ISO 20022-tijdperk

Bron: Banken.nl De ISO 20022-standaard voor berichtenverkeer revolutioneert de manier waarop financiële gegevens worden uitgewisseld. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *