Robert van den Hoed “Ik denk dat de toekomst van de cleantech-sector heel rooskleurig is”

Eén van de belangrijkste veranderingen in de cleantech-sector is het geloof. Het geloof dat duurzame energie en cleantech iets is voor de toekomst.

Aldus Robert van den Hoed, Lector Energie en Innovatie Hogeschool van Amsterdam. In aanloop naar de CleanTech Business Day vroegen we hem naar zijn visie op de ontwikkelingen binnen de sector.

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

De cleantech-sector is ongelofelijk ontwikkeld de afgelopen tien jaar. Waar we tien jaar geleden heel veel kleinere MKB-bedrijven hadden die allerlei innovaties op cleantech-gebied deden – zijnde duurzame energie, afvalzuivering, duurzame materialen – zijn er nu echt grote bedrijven die niet meer afhankelijk zijn van subsidies. Die grote investeringen hebben. Grote bedrijven geworden, internationaal opererend. Dat zijn echt partijen die echt wat armslag hebben.

De sector is echt volwassen geworden. Dat is een enorme ontwikkeling geweest. Eén van de belangrijkste veranderingen in de cleantech-sector – naast het feit dat we gewoon veel grotere bedrijven hebben, die daarin actief zijn – is het geloof, maatschappelijk , denk ik … Het geloof dat duurzame energie en cleantech iets is voor de toekomst.

Zonneceltechnologie of windmolens… Dat zou toch iets kleins blijven?

Tien jaar geleden werd er nog redelijk meewarig gedaan over zonneceltechnologie, over windmolens, “Dat zou toch iets kleins blijven.” De groeipercentages van die branche zijn tussen de dertig procent en vijftig procent per jaar, als je kijkt naar de afgelopen vijf jaar. Er zijn weinig sectoren die dat in een crisisperiode voor mekaar hebben gekregen. Dat is wereldwijd.

Ik denk dat een grote uitdaging voor de sector is, juist dat het zo snel groeit. Met snel groeiende industrie heb je vaak kinderziektes, zwakke schakels. Daar lopen we tegenaan. Bijvoorbeeld in de subsidies die moeten worden gegeven aan zonnecellen, windmolens, elektrisch rijden. Dat levert maatschappelijke kritiek op. Dat vind ik ook best terecht. Alleen, het is allemaal onderdeel van een industrie die aan het ontwikkelen is.

Windmolens draaien niet op subsidie. Dat is inmiddels echt onzin en zeker over vijf of tien jaar, kan dat allemaal zonder subsidie. Maar in deze fase van de kinderziektes, van het opstarten, zwakke schakels, heb je die overbrugging nodig.In al die industrieën die snel groeiend zijn, zitten nog allerlei optimalisatieslagen. Zowel een kans, als een uitdaging.

Ik denk, dat de toekomst van de cleantech-sector heel rooskleurig is.

Ik denk dat we te maken krijgen met grote groeipercentages voor allerlei technologieën. Variërend van zonnecellen, windmolens, biomassa, bio plastics en afval. Circulaire economie. Dat is een industrie die blijft groeien en over een jaar of tien, vijftien, zullen dat de grote bedrijven zijn waar we misschien in het verleden Shell hadden, hebben we straks een aantal bedrijven, dat nu nog vrij klein is, maar die in de toekomst gewoon de grote partijen zijn. Namen die we nog niet kennen, maar over tien of vijftien jaar wèl. Cleantech is wat mij betreft echt de toekomst.


Welke kansen kunt u benutten in deze groeimarkt?

Laat u hierover volledig informeren en inspireren tijdens de CleanTech Business Day op 9 december 2014, welke georganiseerd wordt door FME en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech. Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Slimme, lokale oplossingen voor netcongestie

“Het heeft 100 jaar geduurd om het huidige elektriciteitsnet te bouwen, en de capaciteit van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *