De toekomst van windenergie in Nederland

Hoe ziet TKI de toekomst van windenergie in Nederland? Wij vroegen het Ernst van Zuijlen, Directeur TKI Wind op Zee, in aanloop naar het Nationaal Windenergie Event. 

“In 2035 neemt windenergie ongeveer de helft van de elektriciteitsvoorziening voor haar rekening” 

In de Nationale energieverkenningen (NEV) wordt door ECN aangegeven dat in 2035 windenergie ongeveer de helft van de elektriciteitsvoorziening voor haar rekening neemt, uitgaand van staand beleid (2016). Dit is temeer spectaculair omdat de elektriciteitsvraag naar verwachting ongeveer 50% groeit in die periode. De rol van elektriciteit neemt dus kennelijk enorm toe want het totale energieverbruik gaat alleen maar dalen.

Wind op zee als ruggengraat

Wind op land en Zon PV vullen elkaar daarbij mooi aan: “zon in de zomer en wind in de winter” klinkt niet voor niets als een ezelsbruggetje!

Wind op zee zal echter de ruggengraat van de elektriciteitsproductie vormen want wind op zee is veel meer dan wind op land en zon PV over het hele jaar beschikbaar. Technisch gesproken gaat wind op zee naar capaciteitsfactoren van minimaal 50%. Ook levert wind op zee ’s nachts ongeveer net zoveel op als overdag!

Luister naar belanghebbenden

Kan deze rol nog groter worden dan in de NEV? Ja! De kostendoorbraak van wind op zee in  2016 verandert allerlei sommetjes (de “meritorder” waarin verschillende bronnen worden ingezet is enorm in het voordeel van wind veranderd) maar ook het denken over wind op zee verandert.

“Een belangrijke voorwaarde is dat we goed (gaan) luisteren naar andere belanghebbenden”

Wind is Haarlemmer olie: energie-onafhankelijkheid, werkgelegenheid en hoogwaardig onderzoek, leveringszekerheid, lage en voorspelbare energieprijzen voor de industrie werken ineens allemaal dezelfde kant op. Hierbij is het wel een voorwaarde dat we goed (gaan) luisteren naar andere belanghebbenden. Natuur, scheepvaart, Olie & Gas, toerisme, visserij, andere energiewinning en -transport, defensie, voedselteelt enz. kunnen hun voordeel doen met de ontwikkeling van wind op zee. Als we in staat zijn deze belangen de ruimte te bieden voor synergie en symbiose, en die ruimte is nu ontstaan mede ten gevolge van de (nog te verwachten) kostenontwikkeling, dan gaat wind op zee een centrale  rol spelen in de energietransitie in Noord West Europa.

Meer weten?

Tijdens het Nationaal Windenergie Event gaat Ernst van Zuijlen o.a. verder in op de toekomst van de windenergiesector. Door de vele praktijkcases die gedurende de dag aan bod komen en het interactieve karakter, gaat u gegarandeerd naar huis met nieuwe inzichten en ideeën voor uw eigen project.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *