VEH: “Nederland moet verduurzamen in het belang van onze maatschappij”

logoSpreker van het EnergyNext! congres Cindy van de Velde-Kremer, Directeur Vereniging Eigen Huis, geeft haar visie over de Nederlandse energiesector en de toekomst van de energiemarkt in Nederland.

“De energiesector verandert. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je gas en stroom van een grote leverancier geleverd krijgt, die dit fossiel opwekt.”

In de energiesector staat de klant centraal!

Dat is ons droomscenario, maar zo ver is het nog niet. Neem de energierekening, die is onbegrijpelijk en daardoor niet te controleren voor de consument. Hoezo klant centraal? Of kijk naar de slimme meter die in onze meterkast geplaatst wordt en de toepassingen die door dienstverleners daarop bedacht worden. Wij zien zeker potentie in deze nieuw meter. Maar als we niet uitkijken gaan marktpartijen er met onze verbruiksgegevens vandoor, zonder dat we als consument daar erg in hebben. Dat gebeurt al! Dat de klant centraal staat is niet een gegeven en des te meer onze uitdaging.

De Nederlandse energiesector is toekomstbestendig

velde_cindy_van_de_velde-kremer_150x150De energiesector verandert. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je gas en stroom van een grote leverancier geleverd krijgt, die dit fossiel opwekt. Dit komt omdat energie uit steeds meer bronnen, vaak duurzaam en decentraal, kan worden opgewekt. Zon en wind zijn daar bekende voorbeelden van. Energieproductie komt daarmee veel dichter bij de klant. Dit verandert het energiespeelveld. Het is de vraag of huidige energiebedrijven daarin nog spelers van belang zijn.

Hoe ziet u de transitie naar een duurzame energievoorziening?

Nederland moet verduurzamen in het belang van onze maatschappij. Het gaat alleen niet zo snel, we bungelen onderaan de Europese lijstjes. Maar ja, wat wil je, ons systeem is onvoldoende stimulerend om te vergroenen. Zo wekken energiebedrijven liever stroom op met goedkope kolen, dan met de milieuvriendelijkere gascentrales. En de consument investereert nog weinig in energiebesparing en -opwek, aangezien hij daar onvoldoende (financieel) in gestimuleerd en geholpen wordt. De wil is er bij de consument zeker, maar nu moet hij nog kunnen. Met de salderingsregeling gaat het net lekker ten aanzien van zonnepanelen, maar juist die regeling staat ter discussie. Echte stimulansen om te vergroenen zijn hard nodig.

Hoe ziet u de toekomst van de energiemarkt in Nederland?

Energie is overal. Alleen de zon biedt al genoeg energie voor ons allemaal. De techniek speelt daar snel op in. Zo kan zelfs zeewier de nodige energie leveren. En over enkele jaren kunnen we makkelijk onze energie opslaan. Er is in de toekomst helemaal geen energieprobleem meer. Mooi dus. Voor de consument is het van belang dat hij in deze toekomst centraal staat. Dat hij zelf kan beslissen van wie hij energie gebruikt en aan wie hij energie levert. Dat hij baas is over zijn eigen energiehuishouding, dat is ons grootste aandachtspunt.

 

Energy Next

Logo Energy Next!Nieuwe technologieën, marktmodellen en samenwerkingsvormen dragen in grote mate bij aan het hervormen van de energiemarkt. Het roer moet immers om, maar hoe? Tijdens het Energy Next! congres op 10 december 2015 hoort u o.a. alles over de nieuwste initiatieven, businessmodellen en kansen. Cindy van de Velde-Kremer (Vereniging Eigen Huis) is spreker op het Energy Next! congres. Meer informatie vindt u op de website van Energy Next!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *