Hervorming van de energiemarkt!

De hervorming van de energiemarkt door middel van nieuwe technologieën, marktmodellen, digitalisering en samenwerkingsvormen brengt heel wat visies van verschillende experts met zich mee. De bewustwording dat we af moeten van de fossiele verslaving en de actieve rol die de consument hierbij gaat spelen. Maar ook duurzame oplossingen en ontwikkelingen van de energievoorzieningen spelen hierbij een centrale rol. De sprekers van het Energy Next! event delen hun visies:


 

rense-van-dijk-150x150“Onderschat niet wat er gaat gebeuren, de veranderingen in de energiemarkt zijn nog maar net begonnen. De technologie is er, de consument gaat meedoen: De toekomst is decentraal en duurzaam!” Rense van Dijk, Directeur, DE Unie

Fossiele verslaving

Tjerk Wagenaar (Directeur Natuur en Milieu, Lid Topteam Energie) is duidelijk: “Afscheid nemen is lastig, zeker van de fossiele verslaving samen slaan we ons er doorheen op weg naar de zonnige toekomst.”

“Pas wanneer de subsidies op fossiele én duurzame energie komen te vervallen, kunnen we naar een echt duurzame energievoorziening , is de oplossing volgens Jan Willem Zwang (Oprichter Greencrowd).

frits-bruin-150x150Frits Bruijn (CEO E.ON) deelt deze mening “Streven naar een energievoorziening die grotendeels is gebaseerd op duurzame bronnen is in alle opzichten toe te juichen.”

“Er zal geen “silver bullet” zijn met betrekking tot de energietransitie. We zullen alle duurzame energietechnieken en energiedragers moeten omarmen om CO2-neutraal te worden”, aldus Hans Coenen (VP Corporate Strategy Gasunie).

Rol van de consument

Hoe ziet die wereld van duurzame energieopwekking en energiebesparing eruit voor de consument en welke rol speelt de consument hierin? Volgens Siward Zomer (Voorzitter ODE Decentraal), zal de passieve consument in de toekomstige energiemarkt een actieve en sterke rol gaan spelen in de energiemarkt.

velde_cindy_van_de_velde-kremer_150x150Volgens Cindy van der Velde-Kremer (Directeur Vereniging Eigen Huis) moet deze bijdrage van de consument niet afgestraft worden oplopende belastingen en heffingen op de energienota.

De politiek dient een bescheiden rol te vervullen: “Wij zijn er om de eindgebruiker te behoeden van een hoge rekening en de beschikbaarheid van energie, jullie zijn er om te pionieren en nieuwe wegen in te slaan naar nieuwe, betaalbare energie”, aldus André Bosman (Lid Tweede Kamer VVD)

Tjeerd Jongsma, (Directeur Institute for Sustainable Process Technology (ISPT)) is het hiermee eens en denkt dat ook  de industrie een grote rol gaat spelen. “Decentrale productie van duurzame energie roept om decentraal gebruik van energie. We moeten op regionaal niveau opwek en gebruik op elkaar afstemmen. De industrie zal daar een sleutelrol gaan vervullen.”

marijn-rijken-150x150“De zon en wind is van iedereen, maar is iedereen ook van zon en wind? Met andere woorden: hoe groot is de beweging van onderop eigenlijk, en wat is hun werkelijke realisatiekracht?” Marijn Rijken Senior Business Consultant, TNO


 

Energy Next

Logo Energy Next!Nieuwe technologieën, marktmodellen en samenwerkingsvormen dragen in grote mate bij aan het hervormen van de energiemarkt. Het roer moet immers om, maar hoe? Tijdens het Energy Next! congres op 10 december 2015 hoort u o.a. alles over de nieuwste initiatieven, businessmodellen en kansen. De Quotes gebruikt in dit artikel zijn van sprekers van dit congres. Meer informatie vindt u op de website van Energy Next!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *