Waarom investeer je in het verduurzamen van vastgoed?

Professionals in de vastgoedsector zijn bezig met het verduurzamen van vastgoed vanwege zowel wettelijke als financiële redenen. Het is hierbij goed om bedachtzaam te zijn op mogelijke risico’s. Fouten hebben namelijk grote (financiële) gevolgen. Jan Willem Zwang, docent van de opleiding Verduurzamen van Vastgoed met ruim 20 jaar ervaring in de branche, vertelt hier meer over.

Wat zijn de belangrijkste redenen voor het verduurzamen van vastgoed?

Het verduurzamen van vastgoed heeft diverse redenen, waaronder:

  1. Wet- en regelgeving, hiervan zijn verschillende voorbeelden te noemen. Kantoorpanden moeten bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben, anders mag het pand niet gebruikt worden. Daarnaast moeten kantoren met meer dan tien parkeerplaatsen laadpalen plaatsen.
  2. Intrinsieke motivatie, bedrijven willen hun pand verduurzamen om bij te dragen aan het milieu.
  3. Eisen van klanten, steeds meer klanten zoeken naar duurzame toeleveranciers. Overheden eisen bijvoorbeeld een zo duurzaam mogelijke werkwijze.
  4. Geld verdienen/besparen, diverse duurzame maatregelen besparen geld op de lange termijn. Je denkt hierbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp of zonnepanelen.

Risico’s van verduurzaming

Jan Willem: “het verduurzamen van vastgoed brengt risico’s met zich mee, dit begint al bij de inventarisatie van het huidige verbruik en de oorzaken daarvan. Je moet goed analyseren waar winst te boeken is, is dat in het proces of juist in het pand zelf? Hierna kan bij het verduurzamen zelf ook van alles misgaan, bijvoorbeeld door slechte inventarisatie of verkeerd uitgevoerde maatregelen. Dit kan op lange termijn veel geld kosten.

Voorbeelden van risico’s

Een voorbeeld van verkeerde inventarisatie is een sporthal van de gemeente. Het is na de inventarisatie van verbruiksgegevens en warmtevraag verduurzaamd door middel van zonnepanelen en een warmtepomp. Achteraf bleek de warmtevraag al gecorrigeerd te zijn voor buitentemperatuur, waardoor het systeem verkeerd ontworpen was”, aldus Jan Willem. “Een voorbeeld van verkeerd uitgevoerde maatregelen is een WKO-installatie bij een hotel. Deze installatie had een gasketel als back-upvoorziening. De installatie gaf net voor kerst een foutmelding, waarna de monteur de gasketel had aangezet. Hierna is de WKO-installatie niet meer in werking gesteld, waardoor een halfjaar lang gas is verbruikt in plaats van elektriciteit”.

Ga aan de slag met verduurzaming

Partijen die inzicht willen in mogelijkheden om vastgoed op een rendabele manier te verduurzamen, zoals vastgoedmanagers of –beheerders, zijn van harte welkom bij de opleiding Verduurzamen van Vastgoed van Euroforum. Deze opleiding geeft inzicht in de technische, juridische en financiële aspecten van verduurzaming. Je leert bijvoorbeeld waar je op moet letten bij het schrijven van een businesscase, en je gaat hiermee aan de slag. Je ziet hoe je geld verdient met het verduurzamen van vastgoed. Deze opleiding is ook als incompany-opleiding mogelijk, als je jouw hele organisatie op hetzelfde kennisniveau wilt brengen.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Slimme, lokale oplossingen voor netcongestie

“Het heeft 100 jaar geduurd om het huidige elektriciteitsnet te bouwen, en de capaciteit van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *