In 2020 gaat 2,5 miljoen euro naar het programma Regie op Gegevens

Zojuist zijn tijdens de troonrede de plannen voor 2020 bekendgemaakt. Opvallend is dat digitale identiteit een belangrijk onderdeel is op het programma. Er gaat volgend jaar ruim 2,5 miljoen euro naar het programma Regie op Gegevens zodat mensen invloed hebben op hun eigen persoonsgegevens.

Cyberveiligheid in Nederland

Nederland besteedt extra aandacht aan cyberveiligheid. Het doel van het kabinet is om uiterlijk in 2020 de eerste cybersancties op te leggen aan personen die zich schuldig maken aan cyberaanvallen. Denk bijvoorbeeld aan de recente poging om de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Deze sancties zijn er gekomen op Nederlands initiatief. Daarnaast werkt het kabinet in 2020 aan nieuwe internationale afspraken over wapenbeheersing. Dit na het opzeggen van het INF-kernwapenverdrag door de Verenigde Staten.

IT-beheer en informatiebeveiliging Rijksoverheid

Er gaat in 2020 € 2,8 miljoen extra naar ICT-beheer bij de Rijksoverheid. Het kabinet wil hiermee een betere informatiebeveiliging bereiken. En het Rijks-ICT-dashboard verbeteren. Dat is een website waarop informatie over alle grote ICT-projecten van het Rijk te vinden is.

Betere digitale dienstverlening door de overheid

Het kabinet wil dat de digitale dienstverlening van de overheid voor zoveel mogelijk mensen te gebruiken is. En dat de diensten van de overheid goed aansluiten op wat mensen nodig hebben. Bijvoorbeeld:

Mensen moeten hun eigen persoonsgegevens makkelijker digitaal kunnen delen met andere organisaties buiten de overheid. Bijvoorbeeld inkomensgegevens die de Belastingdienst heeft naar een bank doorsturen voor een hypotheek. Het programma Regie op Gegevens krijgt in 2020 € 2,5 miljoen voor de ontwikkeling van goede spelregels hiervoor. Bijvoorbeeld om te zorgen dat het delen makkelijk is en de privacy beschermd is.

Voor mensen die niet digitaal willen of kunnen communiceren met de overheid komen er bijvoorbeeld de volgende oplossingen:

  • In 2020 trekt het kabinet € 8,4 miljoen uit om het makkelijker te maken iemand anders te machtigen. Dat betekent dat die persoon toestemming krijgt om de overheidszaken van een ander te regelen.
  • Er komen volgend jaar nog meer Informatiepunten Digitale Overheid bij. Mensen kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld zorg, huurtoeslag, DigiD of het betalen van verkeersboetes. In 2020 is hiervoor € 2,5 miljoen beschikbaar. In 2019 werden er al 15 van zulke adviespunten geopend. Ook via de Alliantie Digitaal Samenleven werken overheden en bedrijven samen om Nederland digitaal vaardiger te maken.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Meer informatie?

Tijdens het e-Identity congres vindt het debat plaats over Regie op Gegevens. Voor- en tegenstanders gaan met elkaar in gesprek over de invloed die mensen zelf op hun digitale identiteit mogen hebben. Daarnaast zijn veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid hot topics tijdens het congres.

Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *