3 tips voor controllers bij automatisering en IT

IT voorzieningen zijn vaak een grote kostenpost in organisaties en matchen vaak niet met de verwachtingen. Goede sturing en (project)management blijken vaak (een van de) redenen voor dit probleem. IT moet aansluiting hebben op de business en bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Controllers vormen een essentiële rol bij de sturing van IT trajecten.

Grip krijgen op IT

Grip krijgen op IT projecten is lastig. Aan bestaande systemen hangt een hoog kostenplaatje en ook nieuwe trajecten stuiten vaak op budgetoverschrijdingen, te late opleveringen en onvoldoende functionaliteiten. Ook de inrichting is complex en in de praktijk worden veel belangrijke onderdelen vergeten.

Het probleem van niet-slagende ICT projecten zit hem vaak in de besturing. Het formuleren van heldere doelstellingen, een tijdsplanning en risicoplanning ontbreken vaak. Daarnaast behandelen veel organisaties IT als een los onderdeel van de organisatie en is er geen integrale sturing.

Wat kan de controller doen?

De controller is in zijn functie op het gebied van sturing en beheersing van de organisatie en als procesbewaarder de ideale kartrekker. De controller kijkt vanuit de business naar IT en wat er nodig is aan systemen die bijdragen aan het presteren van de organisatie en hoe de totale IT kosten kunnen worden beheerst.

3 tips voor de controller:

  1. Beschouw IT niet als iets voor de technici maar als strategische uitdaging voor het management en voor jezelf als controller. Jij bent tenslotte degene die vanuit de business kijkt naar IT.
  2. Werk intensief samen met de IT afdeling om en ontwikkel samen een tool waarmee de IT afdeling de informatievoorziening optimaal kan besturen.
  3. Betrek afdelingen in je organisatie! Zorg dat zij hun informatievoorziening behandelen als onderdeel van een integrale informatievoorziening in de gehele organisatie.

Aan de slag met IT!

Wil je de informatievoorziening in jouw organisatie versterken en als controller meer waarde toevoegen? Tijdens de opleiding Financial Control leer je hoe je slimmer en beter werkt met grote informatiestromen en kun je aan de slag met het (her)inrichten van processen in relatie tot IT.
Bekijk de opleiding Financial Control

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

‘Return on investment is een taart’

Op 29 september start onze vijfdaagse opleiding financial controller, alom gewaardeerd opleiding, vanwege de stevige …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.