7 (unieke) vaardigheden die robots niet gaan overnemen

Geschreven door: Wilfred Rubens

Kunstmatige intelligentie neemt in rap tempo een hoop over. En dit heeft ook invloed op jou als finance professional. We horen veel toekomstscenario’s waarin robots werk gaan overnemen. De volgende 7 bekwaamheden zullen echter niet snel ingevuld worden door robots en verdwijnen volgens Adam J. Gustein en John Sviokla

Werk dat zal blijven:

 1. Communicatieve vaardigheden
  Daarbij doelt men op het vertellen van boeiende verhalen waarbij verhaallijnen en feiten, retoriek en wetenschap samen komen, emoties oproepen en anderen aanzetten tot actie. Robots kunnen in zekere mate communiceren, maar niet op deze manier.
 2. Content en vakinhoudelijke expertise
  De auteurs stellen dat de combinatie van expertise en het vermogen om nieuwe kennis ‘vooruit te brengen’ maakt dat mensen een streep voor hebben op robots. De dynamiek van een vakgebied vind je niet via Google. Daarbij gaat het ook om reputatie.
 3. Context
  Niet het sterkste punt van computers. Dit begrijp ik niet helemaal: Bij creatieve innovatie is dat bijvoorbeeld het geval. Binnen contexten kun je vakinhoud ook beter begrijpen en er betekenis aan ontlenen.
 4. Omgaan met emoties en emotionele gevolgen
  Meningen worden gevormd door de ratio, maar het is de emotie die aanzet tot actie. Aldus Gustein en Sviokla. Besluitvorming vindt ook deels plaats op basis van emoties. Je moet emoties herkennen, met succes interventies plegen binnen situaties waarbinnen emoties een belangrijke rol spelen, en je kunt anderen overtuigen op basis van emoties.
 5. Doceren en inspireren
  Doceren vereist vaak het begrijpen van de context van de ontwikkeling van een persoon. Dat is waar coaches en docenten goed in zijn. Evenals voor het inspireren van mensen. Je hebt ook mensen nodig die tekorten op het gebied van kennis en vaardigheden kunnen identificeren en bespreken.
 6. Connecties aangaan en onderhouden
  Sociale media spelen een belangrijke rol bij netwerken. Maar het zijn mensen die de vorm en teneur van verbindingen tussen mensen gestalte kunnen geven. Daarbij gaat het ook om zwakke verbindingen tussen mensen.
 7. Ethisch kompas 
  Als computers een grotere rol gaan spelen, wordt ethiek en het maken van morele afwegingen belangrijker. Beslissingen op basis van morele afwegingen kunnen niet worden genomen door robots.

Conclusie:

The more we leverage human talent with machines, the more important it will be to have leaders who not only recognize but embrace the great moral dilemmas that organizations face.

Ik ben het erg eens met wat deze auteurs stellen. Bij effectieve communicatie spelen bovendien bepaalde non-verbale aanwijzingen een belangrijke rol. Communicatie verloopt meestal niet geprogrammeerd. Experts met verdiepende kennis zullen ook niet snel worden vervangen, met name omdat zij zaken ook in hun context kunnen beschouwen, morele afwegingen kunnen maken en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen. Robots kunnen bijvoorbeeld op het gebied van doceren een deel van de werkzaamheden overnemen, maar niet alle werkzaamheden. Het aangaan van een relatie met lerenden is daar een voorbeeld van. Technologie faciliteert daarbij en kan interacties versterken. Maar niet meer dan dat.

* Wilfred Rubens is leverancier-onafhankelijk en blogt met een kritische blik over leertrends.

Finance Professional: blijf jezelf ontwikkelen

Wil je leren hoe je als Finance professional deze vaardigheden nog beter kunt ontwikkelen en daarmee investeert in je toekomst? Bekijk dan:

 • Business Controlleropleiding
  Is je rol aan het verschuiven van controllers naar business partner? Wil je o.a. leren hoe je je softs kills kunt verbeteren en hoe je ICT voor jou kan laten werken? Dan is de Business controllersopleiding iets voor jou!
 • Seminar Jaarrekeningactualiteiten (voor Gemeenten & Provincies)
  Wat gaat de toekomst van de jaarrekening zijn? Hoe zorg je dat je als finance professional de juiste vaardigheden hebt om hierin mee te gaan? Dat hoor je op het Seminar Jaarrekeningactualiteiten. Werkzaam bij de gemeenten of provincie? Bekijk dan het Seminar Jaarrekeningactualiteiten voor Gemeenten & provincies voor een aansluitend programma.

Benieuwd naar het complete Finance aanbod? Bekijk dan:
Opleidingen voor de Finance professional

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *