Aanhoudende lage rente… Uitdagingen of kansen?

Menno Harkema_150Dagelijks komt er wel een nieuwsbericht voorbij over de gevolgen die de maatschappij ondervindt van de aanhoudende lage rentes. Een hoop uitdagingen dan ook voor iedereen die verantwoordelijk is voor- en meewerkt aan de financiële kant van risk management. Wat betekent dit in de praktijk? Met welke uitdagingen moeten omgegaan worden? En zijn er ook nog kansen te grijpen? In aanloop naar het  Risk Forum voor Verzekeraars vroegen wij Menno Harkema, CFO, BNP Paribas Cardif Nederland naar zijn visie op deze vraagstukken.

De aanhoudende lage rentes. Welke uitdagingen creëren deze in uw werk als CFO?
De duration van de portefeuille is vrij kort daarom creëert de lage rente voor mij nu met name een uitdaging om een redelijk rendement voor de aandeelhouder te verdienen.

Naast de uitdagingen zullen er ook kansen zijn. Welke kansen ziet u?
Solvency II is een kans. Het biedt veel meer mogelijkheden dan het oude kader om daadwerkelijk aan risicomanagement te doen. Het is makkelijker om ook kansen te materialiseren, en daardoor om buiten de finance en risk functie de organisatie te mobiliseren voor risico management.

Op welke manier heeft de invoering van Solvency II verandering gebracht? Welke positieve effecten en uitdagingen heeft dit gebracht?
Solvency II stelt criteria voor het vereiste kapitaal die veel intelligenter, want meer risico gerelateerd, zijn dan in de oude wereld, waar het met name een volume maatstaf was. De uitdaging van Solvency II is natuurlijk om de organisatie niet te verlammen met alle beleidslijnen. Soms lijkt de wereld meer rule based dan risk based te worden.

Risk Forum voor Verzekeraars
Menno Harkema is één van de sprekers tijdens het Risk Forum voor Verzekeraars. Hij verzorgt een keynote speech binnen de Financial Risk in depth programma stroom met als onderwerp: Verbeter het rendement, begin bij het kapitaal.

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *