Bernard Juffermans: Is er toekomst voor een virtuele munt?

Interview met Bernard Juffermans, gespecialiseerd in het managen van veranderingen. Meest recent verantwoordelijk voor demigratie van Nederland naar SEPA/IBAN namens DNB.

Als er uiteindelijk een virtuele munt gaat ontstaan waar wel controle op is en ook vertrouwen in is, want dat is zeker zo belangrijk, dan zie ik daar een toekomst voor.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Als ik terugkijk op het SEPA-traject, dan is het een lang traject. Het begon voor mij in 2011 met het opbouwen van het programma. Nu zitten we al in 2014. Het traject had al afgelopen moeten zijn. Het was een tegenvaller dat er uitstel kwam in Europa. We konden uiteindelijk niet anders dan met het uitstel meegaan en dat betekent dat voor een deel het bedrijfsleven stopte met migreren en dat we nu nog rond de 50.000 bedrijven die niet over zijn op SEPA. Het was wel een heel succesvol traject. Het was lastig om met alle stakeholders goed samen te werken, dat zijn de bedrijven, de banken, de consumentenorganisaties en softwarebedrijven. We hebben ruim dertig issues opgelost in de afgelopen periode. Nogmaals, het was wel een succesvolle migratie. Voor ons had het uitstel zeker niet gehoeven.

Obstakels

SEPA is nu heel primair ingevoerd. Grensoverschrijdend verkeer, wat eigenlijk de bedoeling is van SEPA, wil toch nog niet echt lukken. Bij het incasseren op andere rekeningen in het buitenland zien we nog steeds moeilijkheden. Sommige bedrijven eisen een nationale rekening, terwijl dat niet mag volgens de Europese verordening. Veel bedrijven zeggen dat ze nu primair voldoen aan de eisen van SEPA, maar de komende jaren zal dat een forse ontwikkeling gaan maken, voordat we echt een Europese betaalmarkt hebben. Ik schat dat dit een jaar of vijf gaat duren.

Ontwikkelingen

Er zullen na SEPA zeker meerdere ontwikkelingen volgen. Allereerst zal SEPA zelf goed geïntegreerd moeten worden. Alle obstakels tussen landen onderling zullen weg genomen moeten worden. Niche products zullen moeten eindigen. Dan heb je pas een basis betaalmarkt en dan krijg je nog allerlei diensten en services die daar opgebouwd zullen worden, zodat banken en bedrijven zich steeds meer kunnen gaan onderscheiden. Ik verwacht een verschuiving van nieuwe productontwikkeling en diensten van de banken naar het bedrijfsleven.

Bitcoin

Je ziet dat er steeds meer behoefte is aan een eenvoudige munt, die je als consument of bedrijf kunt gebruiken om je producten en diensten aan te bieden en te kopen. Het nadeel van Bitcoin is nu dat het anoniem is. Er is geen controle op en het is nogal speculatief. Als er uiteindelijk een virtuele munt gaat ontstaan waar wel controle op is en ook vertrouwen in is, want dat is zeker zo belangrijk, dan zie ik daar een toekomst voor.

De toekomst

Het gaat er mij om: ik wil van A naar B, want ik wil iets kopen. Hoe kom ik zo snel mogelijk van A naar B en welke alternatieven heb ik? Dat wordt veel belangrijker. Vervolgens komt de vraag hoe je dat dan betaald. Of het nu diensten of producten zijn of transport is, dat maakt op zich niet uit. Betalingsverkeer is altijd in de achtergrond een afgeleide daarvan. Het zal wel steeds virtueler worden. Niet meer ingewikkeld met pasjes. Het moet vrij eenvoudig zijn om via je app alles te kunnen regelen, ook op het gebied van betalingsverkeer.

Meer weten over de toekomst van het betalingsverkeer?

Op 24 juni komen meer dan 200 betaalexperts samen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector. Bekijk het programma van hetcongres Toekomst van het Betalingsverkeer.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *