Big Data: ‘Intransparantie is de grootste fout die we kunnen maken’

Hoe maak je het gebruik en de Return On Investment van Big Data binnen een organisatie zo concreet mogelijk? Over dat thema organiseert Euroforum onder de noemer ‘Big Data in de financiële sector’ op 4 februari 2016 een congres. Een van de sprekers is René Frijters, oprichter en directeur van Knab.  “Financiële instellingen zitten nog teveel op de modus dat data van de klant eigendom zijn van de bank.”

Waar  staat de financiele sector (en Knab in het bijzonder) wat betreft Big Data?

“Bij Knab gebruiken wij data met name om klanten pro-actief van financiele tips te kunnen voorzien. Banken praten veel over ‘klantgericht ondernemen’ maar omdat ze data amper gebruiken is er veelal sprake van product push. Zo heb ik nog geen bank gezien die digitaal en op klantniveau klanten wijst op mogelijke financiële risico’s als ze over 20 jaar met pensioen gaan, of een klant vertelt dat hij/zij voordelig kan sparen voor het pensioen omdat er een lease-auto gereden wordt. Bij Knab hebben we 120 alerts ontwikkeld, die op basis van de data die we van de klant hebben (verrijkt met externe data) klanten wijst op risico’s en kansen.”

Welke uitdagingen liggen er nog momenteel om Big Data projecten binnen financiële instellingen op te starten en succesvol te maken?

“De belangrijkste uitdaging is privacy en het delen van data. Op privacy gebied heeft dit naast regelgeving betrekking op het verkrijgen van vertrouwen van de klant. Alleen als de klant zijn data wil delen, kunnen we de klant optimaal van onze diensten voorzien. Zonder info ook geen goed financieel inzicht en advies. Daarnaast zullen alle financiële instellingen het principe moeten hanteren dat de gegevens van de klant zijn en dus ook bereid moeten zijn te delen met andere financiële instellingen als de klant dat wil. Hier is nog een hele weg te gaan. Financiele instellngen zitten nog te veel op de modus dat data van de klant, eigendom zijn van de bank.”

Lees het volledige interview met René Frijters op Bankingreview.nl.

Wilt u daarnaast meer informatie over het congres Big Data in de financiële sector?
Bekijk de website.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *