Dorine van Basten: “Big Data krijgt een hele grote invloed op de hypothekensector”

In aanloop naar het congres Big Data in de financiële sector interviewden wij Dorine van Basten, Directeur Hypotheken Data Netwerk. Wat is haar visie op Big Data binnen de hypothekensector? Welke kansen biedt Big Data? En waar staan we in 2020?
“Zowel de consument als de financiële sector hebben behoefte aan een snel, veilig en betrouwbaar proces en lage kosten. Big Data levert hieraan een belangrijke bijdrage”

Welke invloed heeft Big Data op de hypothekensector?

Big Data krijgt een hele grote invloed op de hypothekensector. De sector buigt zich op dit moment over welke data van toegevoegde waarde is, hoe deze data kan worden ontsloten, wat de mogelijkheden binnen de privacywetgeving zijn en wat de effecten voor bijvoorbeeld risk en compliance is.

Welke kansen biedt Big Data?

Zowel de consument als de financiële sector hebben behoefte aan een snel, veilig en betrouwbaar proces en lage kosten. Big Data levert hieraan een belangrijke bijdrage.
Op dit moment vullen adviseurs of consumenten zelf uitgebreide (digitale) aanvraagformulieren voor hypotheekoffertes of mutaties in. Door de (digitale) aanvraagformulieren te voorzien van koppelingen met relevantie Big Data, kan het aantal in te vullen velden drastisch naar beneden.
HDN verwacht dat de mogelijkheden van Big Data er ook toe leiden dat adviseurs en consumenten uiteindelijk een hypotheekofferte zonder voorbehouden tegemoet kunnen zien. Omdat bij de aanvraag al direct alle relevante en gevalideerde data wordt toegevoegd; kunnen de huidige voorbehouden tot de verleden tijd gaan behoren. Dit betekent ook dat de bijbehorende documentenstroom kan komen te vervallen. De, voor consumenten, spanning of de hypotheek of mutatie wel of niet door de hypotheekverstrekker wordt gehonoreerd, behoort hiermee tot de verleden tijd. Een mooie belofte aan de consument!
Deze kansen zijn niet alleen aan nieuwe aanvragen voorbehouden; ook mutaties op bestaande producten kunnen op deze wijze gefaciliteerd worden.
Big Data biedt ook kansen voor hypotheekverstrekkers om zich concurrentieel te onderscheiden met accepatiecriteria of producten. Big Data kan in de toekomst namelijk uitstekend Risk Based Price modellen voeden.

Een volledig digitaal hypotheekproces: in hoeverre is 100% digitale beoordeling mogelijk?

Voor de standaard/bulk zaken is 100% digitale beoordeling op termijn mogelijk; voor zowel nieuwe aanvragen als mutaties op bestaande producten.

Welke rol speelt Big Data in 2020 in de financiële sector?

Big Data is dan de ‘energievoorziening’ binnen het hypotheekproces. Big Data zorgt ervoor dat de processen snel, veilig en betrouwbaar kunnen worden doorlopen; door zowel consumenten, als adviseurs, service-organisaties en hypotheekverstrekkers. Met een paar drukken op de knop kunnen nieuwe aanvragen en mutaties ingestuurd en verwerkt worden.

Congres Big Data in de Financiële sector

Op 17 maart 2015 vindt de 2e editie van het congres ‘Big Data in de Financiële sector‘ plaats. Hier hoort u o.a. van experts als Dorine van Basten, Tony Fish en Jacob Kohnstamm alles over de (eerste) concrete bevindingen uit uiteenlopende toepassingsmogelijkheden in de financiële wereld.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *