Blockchain, pensioenen en vertrouwen; een veelbelovende combinatie

“De Blockchain gaat ons pensioenstelsel radicaal veranderen”, maar ook “de Blockchain, een oplossing voor bijna niets”. Dit zijn recente headlines van artikelen over Blockchain. Fervente voorvechters van Blockchain technologie voeren op dit moment een hevige –online- discussie met sceptici die vinden dat er nog maar bar weinig concrete toepassingen zijn ontwikkeld met Blockchain die echt iets bijdragen. Vaak wordt dan de Bitcoin genoemd als enig werkend voorbeeld van Blockchain, waarbij de sceptici vooral benadrukken dat deze virtuele munt energie slurpt en veel te volatiel is om serieus genomen te worden.

Maar wat Email ooit was voor het Internet, is de Bitcoin nu voor de blockchain technologie. Email was de eerste toepassing van Internet, maar we weten allemaal dat het met het Internet niet gebleven is bij Email. Blockchain, een technologie die in de kern bestaat uit een gedecentraliseerde, zeer goed beveiligde database, waarin transacties onomkeerbaar worden vastgelegd, kan meer dan alleen de Bitcoin.

We staan pas aan het begin van deze ontwikkeling. We bevinden ons in het 1973 van Internet. En toch zijn er in slechts enkele jaren reeds goed werkende nieuwe toepassingen ontwikkeld in verschillende sectoren van de economie. Er vinden grootschalige investeringen plaats in Blockchain en het is een kwestie van tijd -en ook van trial en error- voordat we toepassingen gebaseerd op Blockchain technologie op meerdere plekken zullen zien opduiken in ons dagelijks leven.

Zo ook in de pensioensector. Vertrouwen is waar het om draait in de pensioensector.
Het vertrouwen dat ons geld goed beheerd en geadministreerd wordt, dat het rendeert en dat het er straks is als we met pensioen gaan. Met Blockchain technologie kan je vertrouwen anders organiseren door gebruik te maken van het decentrale, goed beveiligde karakter van Blockchain. Hierdoor kunnen partijen die elkaar niet hoeven te vertrouwen, op een vertrouwde manier waarde transacties aangaan en een gedeelde werkelijkheid delen. Het zal leiden tot kostenbesparingen in de pensioenadministraties, maar mogelijk ook tot compleet nieuwe manieren waarop werknemers hun pensioen kunnen gaan regelen.

Auteur: Jeroen Perquin

Exclusief diner voor Pensioenfondsbestuurders

Drie maal per jaar wordt het Pensioenfondsbestuurders Diner georganiseerd waarbij een selecte groep van pensioenfondsbestuurders de mogelijkheid heeft om met elkaar in een informele setting kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen over actuele vraagstukken.

Het eerstvolgende Pensioenfondsbestuurders Diner vindt plaats op 30 januari 2019. Meer informatie?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *