Chris Figee: ‘Risicomanagement is van cruciaal belang voor verzekeraars’

Het risicobeleid in Nederland is meer gericht op kapitaal, meer gericht op solvabiliteit en het opbouwen van buffers de laatste tijd. Dat betekent dat we in het algemeen prudenter zijn geworden, dat we nadrukkelijker nadenken over risico’s in onze besluitvorming en ook hoe we de kapitaalrisico’s opeisen. De verzekeraars moeten leren werken met nieuwe kapitaalmodellen, dus producten die vroeger minder kapitaal vroegen, vragen nu meer kapitaal en misschien andersom. Dus verzekeraars moeten nadenken over de kapitaalseisen van bepaalde producten en daarmee ook de pricing en de rendementen van die producten.

Belang van goed leiderschap

De nieuwe kapitaalseisen, een nieuwe risicowereld, betekent keuzes maken. Dingen, die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn nu minder vanzelfsprekend. Dus bestaande patronen, bepaalde denkrichtingen, moet je doorbreken, dat vraagt leiderschap, maar wij houden discipline hoog in het vaandel. We proberen voor ons zelf heel expliciet te zijn in wat te besluiten en waarom en voortdurend scherp te krijgen welke afweging we moeten maken. Dat betekent dat je soms gewoon keuzes maakt over pricing van producten of voorwaarden van producten, voor beleggingen die best pijnlijk zijn en die best stevig zijn.

Theorie vs. praktijk

Theorie kun je uitdrukken in een getal, maar in de praktijk wegen andere factoren mee, die je niet altijd kun kwantificeren. Het grote risico is, dat je alleen maar stuurt door business cases en dat je soms getallen gebruikt, die niet even hard of even stabiel zijn. Dus we zeggen altijd probeer het te kwantificeren, maar in je besluitvorming wegen hele andere zaken vaak ook mee, die je niet kunt kwantificeren.

Risicomanagement

Risicobeleid zorgt ervoor dat je goede besluiten neemt, dus dat je besluiten met de lange termijn in ogen neemt en daarmee ook je organisatie ook duurzamer en stabieler maakt. Wat wij doen is heel nadrukkelijk risicomanagement betrekken bij belangrijke besluiten, hun visie vragen, hun mening vragen en we proberen veel nadrukkelijker die mening te kwantificeren. Druk het maar uit in een getal, probeer het te objectiveren, dan kun je daar het gesprek over hebben.

Risk Forum voor Verzekeraars

Omdat risicomanagement voor verzekeraars op dit moment van cruciaal belang is, het is een onderscheidende factor voor verzekeraars op dit moment en die van de toekomst. Verzekeraars die risicomanagement goed georganiseerd hebben, hebben een concurrentie voordeel boven verzekeraars die het wat minder goed georganiseerd hebben. En daarom doe ik eraan mee. Ik doe eraan mee omdat ik ook wil leren, ik wil ook horen, ik wil weten wat er speelt en ik kan me voorstellen, dat iedereen dat wil.


Risk Forum voor Verzekeraars

24 september 2015 |Mercure a/d Amstel Amsterdam

Chris Figee is spreker van een all around the table debate over Leiderschap in een veranderende Riskomgeving tijdens het Risk Forum voor Verzekeraars. Het Risk Forum voor Verzekeraars is dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers op het gebied van risicomanagement voor verzekeraars.

Over marieke

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *