Het virus Covid-19, beter bekend als Corona, heeft een gigantische impact op ons leven. De wereld staat tijdelijk stil, kinderen zijn thuis, horeca is gesloten en we werken in groten getale thuis. Communicatietools om digitaal te werken worden gratis aangeboden.
Digitalisering is natuurlijk al jaren gaande, maar dit geeft ons de tijd om eens stil te staan bij de invloed van digitalisering op het voorkomen van witwassen.
De gevolgen van digitalisering
In 2019 publiceerde het CBS cijfers dat in het voorgaande jaar 1,2 miljoen mensen slachtoffer zijn geweest van digitale criminaliteit. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt. Doordat banken en financiële instellingen veel gebruikersvriendelijker zijn geworden, komen er namelijk ook meer digitale transacties. Deze verhoogde aantallen zorgen ervoor dat het steeds moeilijker is voor banken om alle transacties te controleren. Hierdoor zien criminelen een kans om het systeem te misbruiken en fraude te plegen binnen de Nederlandse financiële sector.
Hoe kunnen we dit stoppen?
Het voorkomen van witwassen staat hoog op de agenda bij de verschillende toezichthouders. We kennen allemaal de hoge boetes die zijn uitgedeeld aan banken, vanwege gebrekkige controles op criminele geldstromen. De wet- en regelgeving is een stuk strenger geworden en de rol van poortwachter is aangescherpt. Blijkbaar heeft dit nog niet het gewenste effect, want iedere maand wordt er ergens in Europa wel een bank op de vingers getikt met betrekking tot witwassen.
Samenwerking tussen verschillende banken en betrokken instanties wordt gezien als een belangrijke eerste stap om witwassen in kaart te brengen. Momenteel dienen banken achteraf melding te maken als er een vermoeden van fraude is. Een samenwerking tussen de verschillende partijen moet ervoor zorgen dat er een centraal communicatiepunt ontstaat, waarbij referentie-, transactie- en gedragsgegevens geanalyseerd en uitgewisseld worden. Hierdoor moet het mogelijk worden om criminelen op voorhand al op te sporen in plaats van achteraf meldingen.
Wil jij leren welke stappen je kunt zetten om witwassen op voorhand op te sporen?
Neem deel aan de Opleiding Witwassen voorkomen
Bij de opleiding Witwassen Voorkomen ga je 4 dagen concreet aan de slag met het voorkomen van witwaspraktijken en andere vormen van financiële fraude. Je leert hoe je onderzoek doet naar klanten, achtergronden en transacties. Meer informatie?
Bekijk de opleiding