eHerkenning maakt identificatie en autorisatie makkelijker

Waar ondernemers op dit moment apart moeten inloggen bij elke overheidsorganisatie, kunnen zij in de toekomst gebruik maken van één inlogmiddel. Nu zeven grote overheidsorganisaties, waaronder het UWV en de Belastingdienst, overstappen op eHerkenning neemt het systeem een hoge vlucht.

Naar verwachting is eHerkenning over een aantal jaar de standaard voor digitale authenticatie en autorisatie voor bedrijven en organisaties. Hoog tijd om de mogelijkheden eens onder de loep te nemen.

Alles regelen vanaf uw luie stoel

Zoveel taken, zoveel organisaties. Het RVO, de KvK en de belastingdienst: ieder bedrijf heeft ermee te maken. eHerkenning maakt het mogelijk om bij al deze diensten in te loggen via één online inlogmiddel. Er is daardoor in principe geen papieren handtekening meer nodig en ook paspoortkopieën behoren tot het verleden. Voor grotere bedrijven scheelt dit al snel een bezoek aan een loket, bijvoorbeeld bij het aangeven van belangrijke mutaties in het handelsregister. Ook handig: u hoeft voortaan nog maar één naam en wachtwoord te onthouden.

De 5 betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning

  • Niveau 1: Naam-wachtwoordcombinatie
  • Niveau 2: Idem als 1 plus extra eisen aan het wachtwoord
  • Niveau 2+: Idem als 2 plus tweefactorverificatie
  • Niveau 3: Idem als 2+ plus face to-face controle bij aanvragen met een paspoort
  • Niveau 4: Idem als 3 plus PKIo-certificaten

Lees meer over de betrouwbaarheidsniveaus

Een stok achter de deur bij contracten

Met eHerkenning kunt u op termijn ook digitaal een aangifte of contract ondertekenen. De gebruiker hoeft hiervoor niet zelf een certificaat te hebben, de ondertekening vindt plaats met het certificaat van de ondertekendienst en wordt bekrachtigd met het eHerkenningsmiddel van de gebruiker. Op deze manier vervult de ondertekendienst een notarisrol.

Waarom u moet betalen voor eHerkenning

eHerkenning is niet gratis. De rekening wordt niet uit algemene belastinginkomsten gefinancierd, maar wordt betaald door de aangesloten overheidsorganisaties en de bedrijven die van de dienst profiteren. De aangesloten overheidsorganisaties bepalen welkbetrouwbaarheidsniveau nodig is voor toegang tot de digitale diensten. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer u betaalt. Op niveau 3 kost dit voor een 1-jarig contract rond de 45 euro. Bij contract van 3 tot 5 jaar ligt het rond de 35 euro. Naar verwachting wordt dit niveau in de toekomst de standaard.

Machtig medewerkers of intermediairs

Sommige digitale toepassingen zijn tot nu toe alleen voorbehouden aan het management van een bedrijf. En hun tijd is kostbaar. Met eHerkenning machtigt u gemakkelijk medewerkers om namens een bedrijf te opereren. Delegeer UWV-meldingen bijvoorbeeld naar de personeelsadministratie of belastingaangiftes aan de financiële administratie. Waar een manager gemiddeld tussen de 63 en 91 euro per uur kost, is dit voor administratief personeel slechts 37 euro. U kunt ook uw boekhoudkantoor of een andere intermediair machtigen. Er zijn speciale beheermodules waarin u precies ziet wie u waarvoor heeft gemachtigd op welk niveau en tot wanneer de machtiging geldig is.

In de toekomst ook wettelijk verplicht

De wet Digitale Overheid is leidend bij de digitale transformatie van de overheid. Het stelsel maakt onder meer identificatie, authenticatie en autorisatie op een laagdrempelige wijze mogelijk voor het gebruik binnen de Nederlandse (overheids)dienstverlening. Ook eHerkenning krijgt een wettelijke verankering. Dit betekent dat organisaties die dienstverlening voor bedrijven aanbieden na invoering van de wet Digitale Overheid het inlogmiddel eHerkenning moeten accepteren. Zo kunnen ondernemers binnenkort met eHerkenning bij iedere overheidsorganisatie in Nederland terecht.

Kan uw organisatie nog zonder eHerkenning?

Tijdens het e-Identity congres gaat Marije Jurriёns, business consultant eHerkenning van Logius, verder in op de mogelijkheden en laatste ontwikkelingen van eHerkenning. U leert meer over de eisen van de nieuwe wetgeving en hoe organisaties hierop kunnen inspelen. Meer informatie over het congres?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *